Działalność gospodarcza ale za sierpień dochód zerowy
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Działalność gospodarcza ale za sierpień dochód zerowy
Pani prowadzi działalność na zasadach ogólnych. Mam od Pani zaświadczenie z US o dochodzie za poprzedni rok ale jednocześnie zaświadczenie że za sierpień 2020r. dochód wyniósł 0zł. Czy mogę potraktować dochód z działalności jako utracony i liczyć ten zerowy?? Jak liczę całość dochodu przez 12 miesięcy to przekracza kryterium 

-
- Praktykant
- Zajmuję się: stypendia socjalne
- Kontakt:
Re: Działalność gospodarcza ale za sierpień dochód zerowy
Art. 8 Ustawy o pomocy społecznej
5. W stosunku do osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą:
1) opodatkowaną podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach określonych w przepisach o podatku dochodowym od osób fizycznych – za dochód przyjmuje się przychód z tej działalności pomniejszony o koszty uzyskania przychodu, obciążenie podatkiem należnym określonym w przepisach o podatku dochodowym od osób fizycznych i składkami na ubezpieczenie zdrowotne określonymi w przepisach o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, związane z prowadzeniem tej działalności oraz odliczonymi od dochodu składkami na ubezpieczenia społeczne niezaliczonymi do kosztów uzyskania przychodów, określonymi w odrębnych przepisach, z tym że dochód ustala się, dzieląc kwotę dochodu z działalności gospodarczej wykazanego w zeznaniu podatkowym złożonym za poprzedni rok kalendarzowy przez liczbę miesięcy, w których podatnik prowadził działalność, a jeżeli nie prowadził działalności, za dochód przyjmuje się kwotę zadeklarowaną w oświadczeniu tej osoby;
Z powyższego rozumiem, że jeżeli prowadził działalność (niezależnie od dochodu), to i tak należy wyliczyć wg w/w zasad. Nie mniej jednak chciałabym żeby ktoś jeszcze się wypowiedział dla potwierdzenia, bo mam podobny przypadek i nabrałam wątpliwości
5. W stosunku do osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą:
1) opodatkowaną podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach określonych w przepisach o podatku dochodowym od osób fizycznych – za dochód przyjmuje się przychód z tej działalności pomniejszony o koszty uzyskania przychodu, obciążenie podatkiem należnym określonym w przepisach o podatku dochodowym od osób fizycznych i składkami na ubezpieczenie zdrowotne określonymi w przepisach o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, związane z prowadzeniem tej działalności oraz odliczonymi od dochodu składkami na ubezpieczenia społeczne niezaliczonymi do kosztów uzyskania przychodów, określonymi w odrębnych przepisach, z tym że dochód ustala się, dzieląc kwotę dochodu z działalności gospodarczej wykazanego w zeznaniu podatkowym złożonym za poprzedni rok kalendarzowy przez liczbę miesięcy, w których podatnik prowadził działalność, a jeżeli nie prowadził działalności, za dochód przyjmuje się kwotę zadeklarowaną w oświadczeniu tej osoby;
Z powyższego rozumiem, że jeżeli prowadził działalność (niezależnie od dochodu), to i tak należy wyliczyć wg w/w zasad. Nie mniej jednak chciałabym żeby ktoś jeszcze się wypowiedział dla potwierdzenia, bo mam podobny przypadek i nabrałam wątpliwości

-
- Referent
- Zajmuję się: stypendia, pomoc społeczna
- Kontakt:
Ja bym przeliczała i tak na 12 miesięcy, chyba, że ktoś od sierpnia ma zawieszoną działalność lub zakończył ją (utrata dochodu). Jeśli tylko w sierpniu nic nie miał to i tak na 12 miesięcy.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Dzięki za podpowiedzi
też się skłaniam bardziej to tego żeby liczyć całość przez 12 miesięcy i niestety odmowa

Oprócz Działalność gospodarcza ale za sierpień dochód zerowy - Stypendia przeczytaj również:
Decyzja odmowna 500+ ze względu na pieczę
Udokumentowanie dochodu
PRZELICZENIE DODCHODU
decyzja z urzędu
Stypendium szkolne dla dziecka w LO zaocznym COSINUS
Stypendia - dochód uzyskany, dodatek do rodzinnego
Wezwanie o uzupełnienie dokumentów
Zasiłek szkolny
Alimenty dorosłego dziecka a wnioski rodzeństwa
Czy wliczamy zaległe alimenty do dochodu?
Czy odliczacie alimenty
Stypendium sportowe-czy wliczać?
wzór decyzji za ix-xii na niepełny okres np do listopada z uwagi na brak srodków
Wniosek z Urzędu
dochody z działalności
Program sygnity- Stypendia