Witam,
rodzina z jednym swoim dzieckiem i 2 zastępczymi ma wydane karty, następnie matka zgłasza ze jedno z dzieci opuszcza rodzinę i przenosi się do innej rodziny w innej gminie. Jaka jest procedura? unieważniam kartę tak jak przy przy zmianie gminy? czy też trzeba wydać jakąś decyzję ale jak skoro dziecko jest już poza moją gminą?
Dzieci wyszły z rodziny zastępczej
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Dzieci wyszły z rodziny zastępczej
Na stronie ministerstwa znalazłam takie objaśnienie: Rodzicowi, przez którego rozumie się także rodzica (rodziców) zastępczych lub osobę (osoby) prowadzącą rodzinny dom dziecka, Kartę przyznaje się dożywotnio, natomiast dziecku umieszczonemu w rodzinnej pieczy zastępczej - na czas umieszczenia w danej rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka. W przypadku braku określenia terminu umieszczenia w rodzinnej pieczy zastępczej, Kartę przyznaje się do 18 r. ż. Jednakże w przypadku wystąpienia zmian mających wpływ na uprawnienie do korzystania z Karty członek rodziny wielodzietnej jest obowiązany do niezwłocznego powiadomienia o tym wójta / burmistrza lub prezydenta miasta. Wójt / burmistrz / prezydent miasta informuje o tym obowiązku wydając Kartę.
No i ok, tylko co dalej formalnie muszę zrobić?
No i ok, tylko co dalej formalnie muszę zrobić?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
czy miał ktoś taki przypadek?
- ubu
- Podinspektor
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
decyzji nie tylko na wniosek rodzica możemy anulować kdr tamtemu dziecku w związku ze zmianą gminy zamieszkania, żadnej decyzji w tym momencie 

"To err is human, to forgive is divine"
Oprócz Dzieci wyszły z rodziny zastępczej - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
Do kiedy przyznać
Rozliczenie z wykorzystania dotacji
wniosek na KDR a brak rozwodu
POMOCY, źle przyznałam
wniosek KDR na rodziców i jedno dziecko
KDR dla rodziny, pytanie
Rozdzina zastępcza
Archiwizacja KDR
karta wydania w innej gminie
Przyznanie KDR z naruszeniem przepisów ustawy
Rodzina patchworkowa
Czy rodzice dostaną??