mam złożony wniosek na KDR elektronicznie. Zmienili miejsce zamieszkania i nie poinformowali w tamtej gminie co zostały wydane karty. Program nie pozwala mi przyznać dla nich kart (dla drugiego rodzica ma być wydany duplikat bo zagubił kartę). Przy przyznaniu kart wyświetla mi komunikat:
Dla osób mieszkających poza terenem powiatu, nie można rozpatrzyć wniosku. Dla takich osób jako wynik rozpatrzenia należy wybrać pozycję nie rozpatrzono.
co mam poprawić we wniosku?
karta wydania w innej gminie
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
- ubu
- Podinspektor
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Re: karta wydania w innej gminie
w związku ze zmianą gminy duplikat jest zbędny (zaoszczędzą 11 zł.), powinni wnieść o KDR dla nowej rodziny. Oczywiście nie dali znać tamtej gminie, może uda ci się przyznać KDR i anulować je osobiście, ale to nie reguła
(i czasem trzeba prosić by to zrobili w tamtej gminie więc trzeba się jakoś dogadać z tamtą gminą w sprawie anulowania tych kart, np. wysłać skan pisma, które do nich wyślemy z informacją lub prośbą o anulowanie takich a takich numerów KDR z rodziny o takim a takim numerze - nie są to w tym momencie dane wrażliwe
. W razie potrzeby napisać nr tel. w prywatnej wiadomości będzie mi łatwiej oddzwonić i doradzić lub doprecyzować temat 

"To err is human, to forgive is divine"
-
- Referent
- Kontakt:
więc wychodzi na to, że tamta gmina musi anulować karty i dopiero ja będę mogła przyznać karty?
- ubu
- Podinspektor
- Kontakt:
to zależy, najpierw trzeba spróbować przyznać nowe i zobaczyć czy system pozwoli ci anulować samemu, a jak się nie da to SI KDR cię też o tym jakoś poinformuje i wtedy trza kombinować tak jak napisałem 

-
- Referent
- Kontakt:
System nie puszcza. Dzikeuję za podpowiedz.
- ubu
- Podinspektor
- Kontakt:
no niestety, czasem tak bywa, trza się dogadać z tamtą gminą najlepiej wpierw telefonicznie i przesłać prośbę pisemnie np. e-mailem zanim dojdzie pocztą
Oprócz karta wydania w innej gminie - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
Rozliczenie z wykorzystania dotacji
wniosek na KDR a brak rozwodu
POMOCY, źle przyznałam
wniosek KDR na rodziców i jedno dziecko
KDR dla rodziny, pytanie
Rozdzina zastępcza
Archiwizacja KDR
Dzieci wyszły z rodziny zastępczej
Przyznanie KDR z naruszeniem przepisów ustawy
Rodzina patchworkowa