Witam,
Matka złożyła wniosek o przyznanie karty dużej rodziny dla siebie i dla męża. We wniosku wpisała dwoje dzieci z numerem pesel oraz trzecie dziecko, które nie miało nadanego numeru pesel ponieważ, urodziło się martwe ale na potwierdzenie iż miała trzecie dziecko wpisany był numer aktu urodzenia. Czy rodzicom można przyznać kartę?
Dziecko martwo urodzone czy należy się karta
-
- Praktykant
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
- ubu
- Podinspektor
- Zajmuję się: KDR
- Kontakt:
Re: Dziecko martwo urodzone czy należy się karta
muchomorek21 pisze:Witam,
Matka złożyła wniosek o przyznanie karty dużej rodziny dla siebie i dla męża. We wniosku wpisała dwoje dzieci z numerem pesel oraz trzecie dziecko, które nie miało nadanego numeru pesel ponieważ, urodziło się martwe ale na potwierdzenie iż miała trzecie dziecko wpisany był numer aktu urodzenia. Czy rodzicom można przyznać kartę?
Tak, zamiast nr PESEL wpisujesz w miejscu nr i serii dokumentu nr aktu urodzenia i system powinien puścić cię dalej
"To err is human, to forgive is divine"
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS/DE/DM/KDR/ZKR/ZKS
- Kontakt:
W wyjaśnieniach ministerstwa znak DSR-V.852.2.2.2019.AB z dn. 4 stycznia 2019r.dla gmin jest jasno napisane, że aby rodzice mogli uzyskać KDR to dziecko musi urodzić się żywe.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: kdr
- Kontakt:
Kiedyś już chyba pisałam, że miałam taki przypadek. Poprosiłam o wyjaśnienie w ministerstwie, a odpowiedź którą dostałam zamieszczam w załączniku.
Pani napisała pismo do Burmistrza, wyjaśniając swoje stanowisko ( w jej ocenie dziecko żyło, ale by nie tworzyć papierów wydano akt urodzenia z adnotacją, że "dziecko martwo urodzone"). Sprawa skończyła się tak, że karta została przyznana.-
- Praktykant
- Zajmuję się: 500 plus
- Kontakt:
Czy możesz wrzucić jeszcze raz skan? Bo jest już niedostępny. y.kdr.04 pisze:Kiedyś już chyba pisałam, że miałam taki przypadek. Poprosiłam o wyjaśnienie w ministerstwie, a odpowiedź którą dostałam zamieszczam w załączniku.Pani napisała pismo do Burmistrza, wyjaśniając swoje stanowisko ( w jej ocenie dziecko żyło, ale by nie tworzyć papierów wydano akt urodzenia z adnotacją, że "dziecko martwo urodzone"). Sprawa skończyła się tak, że karta została przyznana.
Oprócz Dziecko martwo urodzone czy należy się karta - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
Wniosek w formie elektronicznej
Co zaznaczyć we wniosku o KDR.Ważne
karta tylko dla rodziców ?! - dobrze myśle?
duplikat i nowe dziecko - jaki koszt?
Czy KDR podlega w tej sytuacji opłacie?
facet po rozwodzie, nowe małżeństwo plus dziecko
Błędnie wpisane imię na KDR, POMOCY
Karty nieodebrane i upłynięcie terminu ważności karty
klauzula informacyjna po nowemu
Koszta obsługi Karta Dużej Rodziny
Pierwsze logowanie. Nie poprawny numer karty lub haslo
noworodek jak wrowadzić w program
wprowadzony wniosek 2 razy przez pomyłkę
Czy zwolnienie z opłaty za wydanie drugiej formy Karty Dużej
Co dalej z błędna karta dużej rodziny
czy osobie należy się karta dużej rodziny?