Dziecko martwo urodzone czy należy się karta

Wybrane tematy:
Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR Duplikat, krok po kroku Małżeństwo bez wspólnych dzieci zamiast nazwisko imię KDR- dziecko niepełnosprawne osoba wcześniej była posiadaczem KDR
ODPOWIEDZ
muchomorek21
Praktykant
Zajmuję się: świadczenia rodzinne
Kontakt:

Dziecko martwo urodzone czy należy się karta

Post autor: muchomorek21 »

Witam,
Matka złożyła wniosek o przyznanie karty dużej rodziny dla siebie i dla męża. We wniosku wpisała dwoje dzieci z numerem pesel oraz trzecie dziecko, które nie miało nadanego numeru pesel ponieważ, urodziło się martwe ale na potwierdzenie iż miała trzecie dziecko wpisany był numer aktu urodzenia. Czy rodzicom można przyznać kartę?
Awatar użytkownika
ubu
Podinspektor
Zajmuję się: KDR
Kontakt:

Re: Dziecko martwo urodzone czy należy się karta

Post autor: ubu »

muchomorek21 pisze:Witam,
Matka złożyła wniosek o przyznanie karty dużej rodziny dla siebie i dla męża. We wniosku wpisała dwoje dzieci z numerem pesel oraz trzecie dziecko, które nie miało nadanego numeru pesel ponieważ, urodziło się martwe ale na potwierdzenie iż miała trzecie dziecko wpisany był numer aktu urodzenia. Czy rodzicom można przyznać kartę?

Tak, zamiast nr PESEL wpisujesz w miejscu nr i serii dokumentu nr aktu urodzenia i system powinien puścić cię dalej
"To err is human, to forgive is divine"
gosiab
Praktykant
Zajmuję się: PS/DE/DM/KDR/ZKR/ZKS
Kontakt:

Post autor: gosiab »

W wyjaśnieniach ministerstwa znak DSR-V.852.2.2.2019.AB z dn. 4 stycznia 2019r.dla gmin jest jasno napisane, że aby rodzice mogli uzyskać KDR to dziecko musi urodzić się żywe.
kdr.04
Stażysta
Zajmuję się: kdr
Kontakt:

Post autor: kdr.04 »

Kiedyś już chyba pisałam, że miałam taki przypadek. Poprosiłam o wyjaśnienie w ministerstwie, a odpowiedź którą dostałam zamieszczam w załączniku.
Scan_20190613_071502.jpg
Pani napisała pismo do Burmistrza, wyjaśniając swoje stanowisko ( w jej ocenie dziecko żyło, ale by nie tworzyć papierów wydano akt urodzenia z adnotacją, że "dziecko martwo urodzone"). Sprawa skończyła się tak, że karta została przyznana.
jarekchomiak
Praktykant
Zajmuję się: 500 plus
Kontakt:

Post autor: jarekchomiak »

kdr.04 pisze:Kiedyś już chyba pisałam, że miałam taki przypadek. Poprosiłam o wyjaśnienie w ministerstwie, a odpowiedź którą dostałam zamieszczam w załączniku.
Scan_20190613_071502.jpg
Pani napisała pismo do Burmistrza, wyjaśniając swoje stanowisko ( w jej ocenie dziecko żyło, ale by nie tworzyć papierów wydano akt urodzenia z adnotacją, że "dziecko martwo urodzone"). Sprawa skończyła się tak, że karta została przyznana.
Czy możesz wrzucić jeszcze raz skan? Bo jest już niedostępny. y.
ODPOWIEDZ