Witam, już jakiś czas temu o tym pisałem, ale nie było odpowiedzi. Może teraz ktoś coś z Was ma jakiś pomysł?
Dziecko bezpośrednio po urodzeniu zostawione zostaje w szpitalu. (Matka zrzeka się praw do dziecka). Zgodnie z przepisami, po 6 tyg. w sądzie oboje rodzice potwierdzają decyzję o zrzeczeniu się praw do dziecka i przekazaniu go do adopcji. Uruchomiona zostaje procedura adopcyjna. Za takie dziecko, zgodnie z przepisami o pieczy zastępczej pełne koszty ponosi gmina (t.j. opłata za dom dziecka).
Po roku brak adopcji, dziecko trafia do DPS. W ustawie o pomocy społecznej nie ma nic o zwolnieniu rodziców za opłatę w przypadku pozostawienia dziecka w szpitalu.
Kto w takim przypadku ma obowiązek opłaty za dps? Dalej gmina (płaciła pełną kwotę za dom dziecka), czy może rodzice?
Ja skłaniam się do tego, że koszty dalej ponosi gmina.
dziecko po urodzeniu zostawione w szpitalu a opłata za dps
Re: dziecko po urodzeniu zostawione w szpitalu a opłata za dps
powiat właściwy dla postanowienia sądu a nie gmina
do \"no pewnie\"
dzięki za sprostowanie, chodziło mi o powiat.
dzięki za sprostowanie, chodziło mi o powiat.
a jednak są wątpliwości czy na pewno powiat. Ustawa o pieczy zastępczej i ustawa o pomocy społecznej to dwa odrębne byty.
Teoretycznie wydaje się że opłatę dalej powinien ponosić powiat. Czy ktoś zna podstawę prawną jaka wskazyje że za pobyt dziecka (rodzice pozostawili je w szpitalu bezpośrednio po urodzeniu) dalej ma płacić powiat? A może tak jednak nie jest.
Teoretycznie wydaje się że opłatę dalej powinien ponosić powiat. Czy ktoś zna podstawę prawną jaka wskazyje że za pobyt dziecka (rodzice pozostawili je w szpitalu bezpośrednio po urodzeniu) dalej ma płacić powiat? A może tak jednak nie jest.
Oprócz dziecko po urodzeniu zostawione w szpitalu a opłata za dps - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
decyzje DPS
dziecko w dps
dps bez zgody
kontrol w DPS
WOLNE MIEJSCA W DPS
Jak funkcjonują DPS`y
umieszczenie w DPS od marca
Uprawnienia pracowników socjalnych DPS-u zatrudnionego na zlecenie powiatu
zwolnić z odpłatności nieletniego
Zmiana kosztu utrzymania, a zmiana decyzji
zol
opiekunka a wynagrodzenie