dziecko po urodzeniu zostawione w szpitalu a opłata za dps

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~Rut

dziecko po urodzeniu zostawione w szpitalu a opłata za dps

Post autor: ~Rut »

Witam, już jakiś czas temu o tym pisałem, ale nie było odpowiedzi. Może teraz ktoś coś z Was ma jakiś pomysł?

Dziecko bezpośrednio po urodzeniu zostawione zostaje w szpitalu. (Matka zrzeka się praw do dziecka). Zgodnie z przepisami, po 6 tyg. w sądzie oboje rodzice potwierdzają decyzję o zrzeczeniu się praw do dziecka i przekazaniu go do adopcji. Uruchomiona zostaje procedura adopcyjna. Za takie dziecko, zgodnie z przepisami o pieczy zastępczej pełne koszty ponosi gmina (t.j. opłata za dom dziecka).
Po roku brak adopcji, dziecko trafia do DPS. W ustawie o pomocy społecznej nie ma nic o zwolnieniu rodziców za opłatę w przypadku pozostawienia dziecka w szpitalu.
Kto w takim przypadku ma obowiązek opłaty za dps? Dalej gmina (płaciła pełną kwotę za dom dziecka), czy może rodzice?
Ja skłaniam się do tego, że koszty dalej ponosi gmina.
~no pewnie

Re: dziecko po urodzeniu zostawione w szpitalu a opłata za dps

Post autor: ~no pewnie »

powiat właściwy dla postanowienia sądu a nie gmina
~Rut

do \"no pewnie\"

dzięki za sprostowanie, chodziło mi o powiat.
~Rut

a jednak są wątpliwości czy na pewno powiat. Ustawa o pieczy zastępczej i ustawa o pomocy społecznej to dwa odrębne byty.
Teoretycznie wydaje się że opłatę dalej powinien ponosić powiat. Czy ktoś zna podstawę prawną jaka wskazyje że za pobyt dziecka (rodzice pozostawili je w szpitalu bezpośrednio po urodzeniu) dalej ma płacić powiat? A może tak jednak nie jest.
ODPOWIEDZ