witam\'
jestem świeżo upieczonym socjalnym i proszę o poradę:
czy jeżeli OPS wystąpił do Sądu o umieszczenie osoby chorej psychicznie w DPS bez jej zgody (na podstawie ustawy o ochronie zdr. psych.) to czy postanowienie sądu będzie już wystarczającym dokumentem czy potrzebne jest jeszcze ubezwłasnowolnienie, bo co np. z odpłatnością za pobyt?
proszę pomóżcie
dps bez zgody
Re: dps bez zgody
Nie jest potrzebne ubezwłasnowolnienie jeśli jest postanowienie sądu o DPS bez zgody.
Zasada odpłatności jest taka sama jak przy DPS ze zgodą - 70% dochodu.
Zasada odpłatności jest taka sama jak przy DPS ze zgodą - 70% dochodu.
dobrze aby w postanowieniu sądu była mowa o odpłatności zgodnie z zasadami tj 70% dochodu.
kochani mam jeszcze jedno pytanie :
sprawa powyższa jest już dla mnie oczywista, ale przypadek drugi: pani samotna, żadnej rodziny ani bliższej ani dalszej wstępnie wyraziła zgodę na umieszczenie w DPS, wszystko było jak na najlepszej drodze - decyzje powydawane wszystko tak jak miało być a Pani pod drzwiami DPS stwierdziła że nie zostanie (rozmyśliła się kobitka w ostatniej chwili) i co teraz ................ratunku................
sprawa powyższa jest już dla mnie oczywista, ale przypadek drugi: pani samotna, żadnej rodziny ani bliższej ani dalszej wstępnie wyraziła zgodę na umieszczenie w DPS, wszystko było jak na najlepszej drodze - decyzje powydawane wszystko tak jak miało być a Pani pod drzwiami DPS stwierdziła że nie zostanie (rozmyśliła się kobitka w ostatniej chwili) i co teraz ................ratunku................
Oprócz dps bez zgody - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
Wolne miejsca w DPS
POGRZEB
wywiad
Czy mieszkańcy DPS-ów mają co czytac???
odpłatność
osoba pod nadzorem kuratora
decyzje DPS
dziecko w dps
kontrol w DPS
WOLNE MIEJSCA W DPS
Jak funkcjonują DPS`y
umieszczenie w DPS od marca