dziecko w rodzinie zastępczej a zasiłek okresowy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 21 wrz 2022, 11:47

Proszę o pomoc,
klientka zwróciła się o pomoc w formie zasiłku okresowego, na wnuka pobiera z PCPR świadczenie z tyt. pokrycia kosztów utrzymania małoletniego w rodzinie zastępczej spokrewnionej, czy świadczenie pobierane na wnuka z PCPR liczymy do dochodu ?
axn5
Stażysta
Od: 07 maja 2015, 9:27
Zajmuję się:

Napisano: 21 wrz 2022, 11:52

W tym przypadku nie uwzględniamy wnuka w składzie rodziny ani nie liczymy jego dochodu.

Zgodnie z art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2021.2268 z późn. zm.), przy ustalaniu prawa do zasiłków stałego i okresowego w składzie rodziny nie uwzględnia się dzieci wychowywanych w rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka oraz pełnoletnich wychowanków rodziny zastępczej lub rodzinnego domu dziecka, a do dochodu rodziny nie wlicza się ich dochodów oraz świadczeń na pokrycie kosztów ich utrzymania i dodatków przyznanych na podstawie przepisów o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 21 wrz 2022, 11:54

Dziękuję,
Też tak to interpretowałam ale nasz prawnik ma odmienne zdanie stąd moje pytanie
axn5
Stażysta
Od: 07 maja 2015, 9:27
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2023, 10:05

Mam dodatkowe pytanie. Czy pracownik z MOPS ma prawo żądać ode mnie wyciągu z konta o wpływających alimentach i świadczeniach za rzecz pomocy dla rodzin zastępczych? Jestem spokrewnioną rodziną zastępczą dla wnuka 8 lat i staram się o zasiłek okresowy. jestem zarejestrowana jako bezrobotna.
Danka65
Praktykant
Od: 19 maja 2023, 9:48
Zajmuję się: Jestem zarejestrowana jako beztobotna.

Napisano: 19 maja 2023, 11:38

Tak, może. Zgodnie z art. 107 ust. 5d ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2023.901 j.t.) - w przypadku gdy okoliczności sprawy, mające wpływ na prawo do świadczeń, wymagają potwierdzenia innym oświadczeniem lub dokumentem niż wymienionym w ust. 5b, można domagać się takiego oświadczenia lub dokumentu.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x