omyłkowo przyznany posiłek + zasiłek celowy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 21 wrz 2022, 13:54

Taka sytuacja: dziecko miało jeszcze być w domu więc przyznano zasiłek celowy z programu, jednak w ostatniej chwili rodzice namyślili się, żeby szło do przedszkola. Dziecku przyznano posiłki, również z programu. Tym sposobem mam 2 świadczenia na 1 dziecko. Czy dobrze myślę jeśli chodzi o ścieżkę postępowania:
- wszczęcie lub wniosek rodzica o uchylenie jednej z decyzji
- wywiad i decyzja uchylająca
- wszczęcie postępowania i decyzja w sprawie nienależnie pobranych
- odstąpienie od żądania zwrotu albo decyzja żądająca zwrotu
Dobrze myślę?
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 21 wrz 2022, 14:24

Wszczęcie postępowania, wywiad i uchylenie jednej z decyzji, owszem, ale nie będzie tu nienależnie pobranych świadczeń. Zgodnie z art. 6 pkt 16 ustawy, świadczenia nienależnie pobrane są to świadczenia pieniężne uzyskane na podstawie przedstawionych nieprawdziwych informacji lub niepoinformowania o zmianie sytuacji materialnej lub osobistej. Tutaj rodzice poinformowali, że dziecko idzie do przedszkola i chce posiłki, nie zataili pobierania zasiłku celowego, bo organ o nim wiedział i sam go wypłacał. Nie ma tu winy świadczeniobiorcy, tylko niedopatrzenie świadczeniodawcy, że dana osoba korzysta już z Programu. Możesz ewentualnie umówić się z rodzicem (i przedszkolem), żeby obciążyć go kosztem posiłków (z pobranego przez niego zasiłku celowego) za dni, gdy świadczenia z tych dwóch decyzji się pokrywały.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x