Hej proszę o pomoc Pani z Ukrainy w dniu 02.09.2022r. złożyła mi podanie o pomoc dla syna w formie dożywiania w Przedszkolu, wypełniła też formularz kwalifikujący do pomocy. Następnie w dniu 16.09.2022r. poinformowała, że w dniu 17.09.2022r. wraca z dziećmi do ojczystej Ukrainy. Złożyła również pisemną rezygnację z wnioskowanej pomocy. I teraz pytania, czy mam wydać decyzję umarzającą postępowanie czy pozostawić wnioskowaną pomoc bez rozpatrzenia? Obecnie tej Pani już nie ma na terenie Polski, wiec nawet nie mam gdzie wysłać decyzji? Jak rozpatrujecie takie przypadki???
Jeżeli w sprawie nie była wydana decyzja rozstrzygająca sprawę, to w tym przypadku powinno nastąpić umorzenie postępowania na wniosek strony z art. 105 § 2 Kpa. Doręczenie decyzji o umorzeniu może nastąpić w formie elektronicznej (jeżeli dotyczy). Natomiast zgodnie z art. 41 Kpa, strony mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swojego adresu (powinna zostać o tym pouczona), a w razie zaniedbania tego obowiązku doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawny. Więc gdy w sprawie nie ma zastosowania doręczenie elektroniczne i wnioskodawczyni nie podała nowego adresu zamieszkania, to wysyłasz decyzję o umorzeniu pod jej dotychczasowy adres pobytu.