Elmer ratuj - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 6    [ Posty: 58 ]

Napisano: 11 maja 2015, 19:25

Iks pisze:To powiedz mądraliński czy strona w lutym miała ustalone prawo do emerytury? Bo coś mi się wydaje, że ustalili to dopiero w kwietniu. Skoro w lutym nie była uprawniona do świadczeń emerytalnych to pobrała świadczenia rodzinne - zgodnie z prawem. Potem - zgodnie z prawem - poinformowała Cię o zmianie sytuacji rodzinnej. Nie znajdziesz podstawy do NP. A jak znajdziesz na siłę, miej choć tyle przyzwoitości, żeby poradzić klientowi odwołanie - SKO Cię naprostuje. Może potem przestaniesz wyrzucać kasę na Bartusia.
Już tyle razy ci pisze żebyś głosu na tym forum nie zabierał bo każdy twój post to stos bzdur wyssanych z palca . Oczywiście ze sa tutaj nienależnie pobrane świadczenia od dnia ustalenia prawa do emerytury i guzik mnie interesuje kiedy strona dostała decyzje i kiedy o tym poinformowała organ. Osobie uprawnionej do emerytury nie przysługuje prawo do świadczenia pielegnacyjnego i musi sie z tym liczyć czy tego chce czy nie . Ten sam przypadek jest z zasiłkiem pielęgnacyjnym i dodatkiem tez sa nienależne od miesiąca ustanowienia prawa do dodatku pielegnacyjnego.
A jak ty taki janosik jestes i lekka ręka wydajesz państwowe pieniądze to moze ty sie do tej pracy nie nadajesz przemysł to dobrze ci radzę .
kolarzyk

Napisano: 11 maja 2015, 20:45

Iks ma rację i może skorzystaj z rady Elmera i poczytaj wyroki, może trochę Ci pomogą spojrzeć inaczej, albo chociaż podpowiadaj aby się odwoływali od Twojej decyzji, o ile Ci honor pozwoli
Kati@

Napisano: 12 maja 2015, 7:46

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/5AE62B797E
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/40A3C85B4A
"Z akt sprawy wynika, że decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w [...] z dnia [...] r. przyznającą K. L. rentę z tytułu niezdolności do pracy od dnia 1 kwietnia 2010r. skarżąca otrzymała w dniu 1 lipca 2010r. Tego dnia zatem skarżąca dowiedziała się okoliczności powodującej ustanie do świadczeń rodzinnych. Wcześniej pobierane świadczenia nie mogły być zatem uznane za nienależne, skoro skarżąca pobierała je bez świadomości, że jej się nie należały".

Tych wyroków jest dużo więcej. Żeby mieć lżejszy sen jeżeli zrobisz NP to namawiaj na odwołanie.
Wkleiłem te wyroki, chociaż wątpię by mały cyklista coś z tego zrozumiał.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2015, 8:09

yyyyy przepraszam bardzo ale myslalem ze swiadczenia rodzinne są ustalene na podstawie ustawy o świadczeniach rodzinnych + rozporządzenie+ ewentualnie KPA a nie na podstawie wyroków sądowych które są rozpatrywane w indywidualnych sprawach i nie są wiążące dla ogółu. Jeśli zostanie do ustawy wprowadzony zapis iz mamy się powoływac na wyroki sądowe- ok tak będziemy robić, póki co tego nie ma więc obowiązuje nas ustawa. Decyzja o nienależnie pobranych świadczeniach powinna zostac wydana a strona ma zawsze prawo do złozenia odwołania do SKO, które rozstrzygnie jej zasadność. Dziękuje tyle w temacie
mastermind

Napisano: 12 maja 2015, 8:53

rozumiem, że wyroki zapadają w oderwaniu od ustawy (ba, nawet przeciwko niej) :D
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2015, 9:11

Jak macie za dużo wolnego czasu w pracy, to podrapcie się po d....e.
Gość

Napisano: 12 maja 2015, 9:13

żądaj zwrotu od dnia przyznania emerytury
jak się odwoła i inaczej jej policzą to juz ich sprawa
wyroku sądu w podstawę prawną decyzji nie wpiszesz przecież

zreszta mój krus/zus to potrąca śp wypłacone za ten okres z jej wyrównania emerytury
jasnym jest ze te świadczenia się nałożyły i powinni to skorygować,
nie wiedziała, /nikt jej nie kazał nie pobierać sp na wszelki wypadek/
ale teraz wie i wypłacić jej z potrąceniem powinni
kasia22

Napisano: 12 maja 2015, 9:26

żądaj zwrotu od dnia przyznania emerytury - wersja bezpieczna, ale żeby przy tym był uczciwa namawiaj na odwołanie.

wyroku sądu w podstawie nie, ale w uzasadnieniu już tak.

"zreszta mój krus/zus to potrąca śp wypłacone za ten okres z jej wyrównania emerytury"
Na jakiej podstawie prawnej tak robią? I na jakiej podstawie ty ewentualnie przyjmujesz te pieniądze?

"jasnym jest ze te świadczenia się nałożyły i powinni to skorygować"
Tylko ustawy na to nie ma

"nie wiedziała, /nikt jej nie kazał nie pobierać sp na wszelki wypadek/
ale teraz wie i wypłacić jej z potrąceniem powinni"
bez sensu
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 12 maja 2015, 9:31

nieuczciwa, bezsensu
to chyba inny przypadek omawiamy
pobierała śp, teraz emeryturę, za każdy miesiąc ma płacone
co jest nieuczciwe ?
za kilka miesiecy pobierze oba swiadczenia i to jest prawidłowe wg Ciebie ?
wyroki są w konkretnej sprawie
kasia22

Napisano: 12 maja 2015, 9:35

Kasiu mam do ciebie prośbę - przeczytaj chociaż jeden wyrok, który wrzuciłem. Zobaczysz dlaczego uczciwe byłoby namawianie na odwołanie. Taka decyzja po ludzku mówiąc nie ma szans na utrzymanie w SKO. Nieuczciwe jest więc żądanie od strony zwrotu czego co nie jest NP.

Podaj mi chociaż jeden wyrok, który poprze twoje stanowisko.
Nie jest moją winą, że ustawa jest bublem. A swoją drogą karanie kogoś za coś na co nie ma wpływu jest uczciwe?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 2 z 6    [ Posty: 58 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x