Uchylenie za zgodą strony - uzyskanie dochodu - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 08 lut 2017, 12:07

Mam pytanko-jaka podstawa prawna powinna być w przypadku uchylenia decyzji, jeśli jest uzysk i przekroczenie dochodu i klient jednocześnie świadomy utraty świadczenia składa prośbę o uchylenie decyzji za jego zgodą?
Tylko art. 155 kpa w związku z art. 28 ustawy 500+ i wtedy bez uzasadnienia czy mogę tak uchylić bez wszczęcia postępowania (tak jest szybciej) ale muszę wtedy opisać w uzasadnieniu, że związane jest to z poprawą warunków finansowych?
Gość

Napisano: 08 lut 2017, 12:23

ja uchylałam na wniosek (oświadczenie) klienta zgodnie właśnie z art.155 kpa. Nie robisz wtedy wszczęcia bo już wniosek o uchylenie klienta stanowi wszczęcie postępowania administracyjnego.
inga3

Napisano: 08 lut 2017, 12:55

inga3 pisze:ja uchylałam na wniosek (oświadczenie) klienta zgodnie właśnie z art.155 kpa. Nie robisz wtedy wszczęcia bo już wniosek o uchylenie klienta stanowi wszczęcie postępowania administracyjnego.
to ja wiem :) tylko mam wątpliwości czy stosując 155 kpa mogę w uzasadnieniu nie pisać nic o uzysku i przekroczeniu dochodu, bo w aktach ewidentnie będzie że pani prosi o uchylenie bo wie że przekroczyła kryterium (będę miała umowę o pracę i zaświadczenie o dochodzie za 2 mc)....
Gość

Napisano: 08 lut 2017, 13:16

Gość pisze:
inga3 pisze:ja uchylałam na wniosek (oświadczenie) klienta zgodnie właśnie z art.155 kpa. Nie robisz wtedy wszczęcia bo już wniosek o uchylenie klienta stanowi wszczęcie postępowania administracyjnego.
to ja wiem :) tylko mam wątpliwości czy stosując 155 kpa mogę w uzasadnieniu nie pisać nic o uzysku i przekroczeniu dochodu, bo w aktach ewidentnie będzie że pani prosi o uchylenie bo wie że przekroczyła kryterium (będę miała umowę o pracę i zaświadczenie o dochodzie za 2 mc)....
ja pisałam że z powodu przekroczenia dochodu tyle że na wniosek klienta zgodnie z 155 kpa
inga3

Napisano: 08 lut 2017, 13:45

1. Jeśli klient nie przynosi zaświadczenia z konkretną kwotą dochodu uzyskanego wtedy robisz "miękko" czyli 155 Kpa
2. Jeśli klient przynosi zaświadczenie z konkretną kwotą i po przeliczeniu ewidentnie widać że dalej świadczenie nie przysługuje wtedy robisz "twardo" z art. 27 ustawy 500
asiag

Napisano: 08 lut 2017, 14:19

asiag pisze:1. Jeśli klient nie przynosi zaświadczenia z konkretną kwotą dochodu uzyskanego wtedy robisz "miękko" czyli 155 Kpa
2. Jeśli klient przynosi zaświadczenie z konkretną kwotą i po przeliczeniu ewidentnie widać że dalej świadczenie nie przysługuje wtedy robisz "twardo" z art. 27 ustawy 500
a jakbym chciała uchylić tak raz dwa trzy bez wszczęcia ;) , ale mam wszystkie dokumenty potwierdzające przekroczenie kryterium to jak mam to zrobić? bo mam też zgodę Pani....
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x