Emer, poradź:( - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 29 sty 2016, 9:04

anna_73 pisze:Miałam taką sytuację, dałam odmowę, Pani się odwołała do SKO. SKO uchyliło moją decyzję i przynało Pani prawo do świadczenia pielęgnacyjnego. Pisłąm do ZUS-u i składki zaczęłam płacic za Panią po ustaniu zasiłku macierzyńskiego po utracie zatrudnienia.
też miałam taką sytuację i też sko przyznało ... składek em. rent. nie ma od zasiłku macierzyńskiego więc płaciłam od razu ... zdrowotna mnie nie interesowała bo Pani ma męża pracującego ... w naszej ustawie nie ma przesłanki negatywnej w postaci macierzyńskiego po utracie zatrudnienia ...
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2016, 9:06

Dziekuje za madra lekcje.
Titanic

Napisano: 29 sty 2016, 9:14

my tez dajemy odmowy powołujac sie na orzecznictwo sądów
masterm

Napisano: 29 sty 2016, 9:17

ja jestem za przyznaniem .. świadczenie z zusu nie zawsze musi wykluczać osobę jak np. renta rodzinna ....
odmowę dałam pod naciskiem kierownika i wskazałam odwołanie ... SKO przyznało :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2016, 9:24

"Zasiłek macierzyński zastępuje dochód z pracy ( wynagrodzenie za pracę) mając na względzie to, że osoba taka nie może w tym okresie wykonywać pracy zarobkowej. Jest on świadczeniem okresowym dla osób pozostających w zatrudnieniu ( które powrócą do pracy) ale przysługuje także tym osobom, którym umowa o pracę wygasła z dniem urodzenia dziecka.
Natomiast świadczenie pielęgnacyjne ma na celu zrekompensować utracony zarobek osobie, która zmuszona była zrezygnować z zatrudnienia lub nie może podjąć zatrudnienia w związku z koniecznością opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem..." cyt. z wyroku
masterm

Napisano: 29 sty 2016, 9:29

zostanę jednak przy swoim zdaniu :D .... zwłaszcza, że SKO i UW myślą podobnie ... a przecież to nie pierwszy przypadek w ŚR, że pół Polski przyznaje a pół odmawia :lol: :mrgreen:
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x