Używać wolno. Ale korzystać produkcyjnie się nie da. Z mojej wiedzy wynika że mamy testować projekt Empatii do końca sierpnia. Co dalej to nie wiem. Czy nasze opinie będą brane pod uwagę też nie wiem. Z tym że Empatia to nie tylko terminale. To coś więcej i same korzystanie z OTMów ma być tylko dodatkiem i ułatwieniem dla pracowników. Oczywiście na papierze.
@Baltar, podałeś poprzednio kilka informacji o działaniu terminalu, które chcielibyśmy zweryfikować. Czy mogę Cię prosić o osobisty kontakt? Jeśli tak, napisz proszę na [email protected]. Oczywiście Twoja wolna wola. Ale jeśli oprogramowanie terminalu działa tak jak piszesz, to może i my ponowimy zgłoszenia do Wykonawcy Emp@tii w tej sprawie. Dzięki z góry.
Balter, podejrzewam, ze mało kto poza Wami chce testować już TM, bo tak naprawdę to nie wiadomo co z oswiadczeniami, podejrzewam, ze MPiPS jeszcze samo do końca nei wie jak to prawnie rozwiązać
Ja przez ostatnie zawirowania i odcięcie możliwości weryfikacji w systemie PESEL oraz CBB postanowiłem na razie nie wykorzystywać certyfikatu czekam na rozwój sytuacji pod względem prawnym
Dla OPSów projekt Empatii ogólnie nie jest do szczęścia potrzebny. Słuszna poniekąd idea połączenia bazy opieki, ŚR, syriusza, biura peseli i chyba biura adresowego dla pracy OPSu nic nie wnosi. Łączność z syriuszem zapewnia nam SEPI. rozwiązanie o niebo sprawniejsze niż ta Empatia. Do tego ma możliwości wymiany informacji pomiedzy OPSami. pewnie wymaga to dodatkowych umów ale jest to możliwe. Raporty zaświadczenia wnioski - wszystko od ręki prawie. I ta informacja jest nam potrzebna do udzielenia świadczenia. Czy klient nas oszukuje czy czasem nie pracuje gdzieś a nam nie mówi. Informacja z PUPu jest istotna dla procesu wydania decyzji. A biuro PESELI? pesel pracownicy widzą na dowodzie klienta. Adres raczej też jest znany skoro u niego przebywają na wywiadzie. sprawy nietypowe są tak rzadkie i że można zadzwonić. A że Empatia będzie pozwalała złozyc wniosek dla klientów przez intenet. super. przy specyfice naszych klientów i puki nie ma WiFi na ogródkach działkowych i na poczekalniach autobusowych to raczej trudno bedzie oczekiwać zapchanych łączy EMPATII.. Trudno wymagac od klientów kwalifikowanego podpisu, czu zaufanego profilu na EPUAPie. Zresztą ten kto obsługiwał tego potwora to wie że nawet informatycy mają problem żeby go obsłużyć. Działanie tej platformy jest odwrotnie intuicyjne. Wydaje się być jakimś projektem strasznie znudzonego profesora informatyki który chciał wymyśleć nowatorki sposób wymiany informacji. kompletnie oderwany od typowego stylu przy aplikacjach pocztowych.
Baltar-jak rozwiązaliście kwestię oświadczenia Klienta, czy stworzyliście dokument we własnym zakresie? czy w chwili obecnej tylko testujecie terminalne i przeprowadzanie wywiadów czy zamierzacie jako ośrodek już wykorzystywać je do normalnej codziennej pracy?? pozdrawiam
Nic nie pisaliśmy. Nawet gdybyśmy stworzyli takie oświadczenie to nic ono nie da bo nie można go doparować do wywiadu bo na druku wywiadu nie ma tego numeru. wiec na razie zapoznajemy się z terminalem. idzie nawet sprawnie. oczywiście te bardziej bystre dziewczyny sobie dobrze radzą a nawet są zadowolone Wprowadziliśmy kilkanaście wywiadów z tego 1 pełny w nowym środowisku. Z poziomu Pomostu wszystko działa sprawnie. Sama aplikacja terminalowa jest taka se ale po rozmowie z Tomkiem Z Sygnity który nakreślił mi ideę i dał parę wskazówek można to jakoś obsługiwać.
Ale zaznaczam że na obecną chwilę trzeba to robić dwutorowo. Czyli papierowa wersja wywiadu jest dalej potrzebna.
@Baltar, z jakiego jesteś ośrodka? Jeżeli wolałbyś nie publicznie, to przez pw. Albo wyślij mi swojego maila. Chętnie bym zapytał o parę rzeczy kogoś, kto doszedł już do wprowadzania wywiadów.