Kobieta pobiera na osobe uprawnioną ( lat 3 ) świadczenia z Fa po raz pierwszy od 01.01.2014 r. do 30.09.2014 r. Nie wydalismy dec. zobowiazującej do zwrotu, bo nie skończyl sie jeszce obecny okres świadczeniowy. W czerwcu 2014 r. dostaliśmy pismo od komornika, w ktorym poinformowal nas żę 03.06.2014 r. dłuznik pzredlozyl do akt sparwy wniosek o rozlożenie długu alimetacyjnego na raty, platnych po 150 zl miesięcznie lub potrącanie 50% wynagrodzenia, poczwąwszy od czerwca 2014 . Do. ww pisma dolaczono wnioek dl. o rozlożenie dlugu na raty. Komornik zwraca sie z zapytaniem czy wyrażamy zgode na spłate w sposob deklarowany pzrez dluznika i wzywa nas w terminie 7 dni do wypowiedzenia się i zlożenia stosownych wnioskow w powyższej sprawie. Co nalezało by zrobic w tej sprawie. Wydać dec. dot. odmowy badź rozlożenia na raty ?
Jakaś plaga z tymi głupkowatymi pismami od komorników.
Zacytowałabym komornikowi art. 28 i art. 30. Zapytałabym też o podstawę prawną upoważniająca mnie do składania tego typu wniosków w organie egzekucyjnym.
Komornik dołączył oryginalne podanie dłużnika czy kopie?
Tak jak napisałam wcześniej, pouczyłabym o treści art. 28 i 30 oraz poprosiła o podstawę prawną upoważniającą do składania wniosków o których mowa w piśnie komornika.
Nie wydajemy decyzji o rozłożeniu/odmowie rozłożenia długu alimentacyjnego na raty czy potrącaniu go w jakiejś tam części z wynagrodzenie. Komornik nie chce decyzji tylko Twojej zgody na to - dość zabawne.
A czy koś pisał i może tu wrzucić takie pismo do komornika, że się nie zgadzamy na zmniejszenie potrącenia z wynagrodzenia dłużnikowi? Proszę bo u mnie pismo leży od końca maja