faktury pod wyciągiem
Re: faktury pod wyciągiem
ale memoriał zachowuję na koniec miesiąca gdy faktury wpływają do 5 następnego miesiąca a data wystawienia fv jest z poprzedniego miesiąca
Oczywiście faktury dotyczące poprzedniego miesiąca księguję w wydatki z zaangażowaniem miesiąca, którego dotyczą. Resztę księguję tak jak opisałam wyżej. Mieliśmy kontrolę i jest OK.
~Anka W. a praktycznie jak to wygląda
1. wpływa do was 07.03
2 -4 po obejściu wszystkich komórek wpływa do Ciebie 12.03
i ty jak księgujesz to z jaką datą
1. wpływa do was 07.03
2 -4 po obejściu wszystkich komórek wpływa do Ciebie 12.03
i ty jak księgujesz to z jaką datą
Jeszcze zastanawiam się co robić z dokumentani pod raportem kasowym. U nas wypłaty gotówkowe w UG i raport otrzymuję raz na koniec miesiąca. Czy po otrzymaniu tego raportu wraz z dokumentami wszystkie listy, faktury wyciągam i odkładam do dokumentów pod dniem zaksiegowania w koszty? (zaznaczam że kasjerka numeruje te dokumenty zgodnie z raportem.-pozdrawiam
tak jak Anna, płacenie wcześniej przed terminem to dyscyplina i niegospodarność, najpierw PK z fakturami potem zapłaty w WB. Na fakturze jest termin zapłaty więc łatwo znaleźć na wyciągu.
zasada chronologii obowiązuje przy zapisach zdarzeń np. data zobowiązania 11 maja, data zapłaty 13 maja, a w międzyczasie 140 innych dokumentów księgowych
podpinanie fv przy wb jest najczęściej kwestionowane, chyba, że kontrolujący nie zna tej zasady
podpinanie fv przy wb jest najczęściej kwestionowane, chyba, że kontrolujący nie zna tej zasady

ja robię tak
- fakturę po opisie i zatwierdzeniu przez dyrektora księguję np z datą 06.03.2014 i wpinam do segregatora 40../201..
- robię przelew z datą 17.03.2014 bo mam 14 dni na uregulowanie płatności a w programie przelewy mam możliwość przesunięcia daty zapłaty,
- księguję zapłatę pod wyciągiem z 17.03.2014 201../130..
- fakturę po opisie i zatwierdzeniu przez dyrektora księguję np z datą 06.03.2014 i wpinam do segregatora 40../201..
- robię przelew z datą 17.03.2014 bo mam 14 dni na uregulowanie płatności a w programie przelewy mam możliwość przesunięcia daty zapłaty,
- księguję zapłatę pod wyciągiem z 17.03.2014 201../130..
Jeszcze raz proszę o odpowiedź na temat dokumentów pod raportem kasowym -pozdrawiam
Miki jak do mnie wpływa 12-03 to robię przelew na ten dzień. Podpinam fakturę pod wyciąg i księguję 12-03 wpisując datę wystawienia faktury np. 05-03 potem termin zapłaty np. 19-03 i wszystko gra. W księgowości pewne sprawy trzeba sobie upraszczać a nie komplikować. Po co stwarzać dodatkowe dokumenty jak można to zrobić pod jednym. A poza tym odpada sprawa pilnowania terminów przelewów. Ja oprócz księgowości, płac i ZUS mam jeszcze cały fundusz w zakresie obowiązków włącznie z egzekucją, więc robię wszystko, żeby sobie pracę usprawnić a nie przysparzać dodatkowych zajęć jak chociażby z pilnowaniem terminów zapłaty. Mieliśmy kontrolę z RIO i nikt tego nie zakwestionował więc robię tak dalej.
Nam jednostka nadrzędna (starostwo) przysłała pismo aby płacić faktury z 2 dniowym wyprzedzeniem strasząc dyscypliną. Faktury mam pod pk tam gdzie koszty. Jeżeli trzeba coś znaleźć to wchodzę w zapisy konta 201 i szukam faktury a termin opłaty jest na fakturze i jeśli trzeba znaleźć zapłatę to nie mam z tym problemu.
Raport Kasowy księguję i wpinam tak jak otrzymuję nie rozdzielam załączników
Raport Kasowy księguję i wpinam tak jak otrzymuję nie rozdzielam załączników
Oprócz faktury pod wyciągiem - Księgowość przeczytaj również:
3% od świadczeń rodzinnych
piecza zastępcza -księgowanie
Sprawozdanie Rb WS-a
zmiany w budżecie
Prawidłowy opis przelewu to jaki ?????????
analityka do konta 976
badania okresowe -kto płaci?
gdzie paragraf 4610
dozywianie kontrola
zaświadczenie z prac społ-użyt.
Co z OPS ami po nowemu
pieczątka z zamówien publicznych a świadczenia z pomoc społecznej
opisy faktur
dzienniki
Jakie zaksęgowac wpłate za wynajem pomieszczeń
asystent rodziny