faktury pod wyciągiem

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
~`miki

Re: faktury pod wyciągiem

Post autor: ~`miki »

ale memoriał zachowuję na koniec miesiąca gdy faktury wpływają do 5 następnego miesiąca a data wystawienia fv jest z poprzedniego miesiąca
~Anka W.

Post autor: ~Anka W. »

Oczywiście faktury dotyczące poprzedniego miesiąca księguję w wydatki z zaangażowaniem miesiąca, którego dotyczą. Resztę księguję tak jak opisałam wyżej. Mieliśmy kontrolę i jest OK.
~`miki

Post autor: ~`miki »

~Anka W. a praktycznie jak to wygląda
1. wpływa do was 07.03
2 -4 po obejściu wszystkich komórek wpływa do Ciebie 12.03

i ty jak księgujesz to z jaką datą
~lucyna

Post autor: ~lucyna »

Jeszcze zastanawiam się co robić z dokumentani pod raportem kasowym. U nas wypłaty gotówkowe w UG i raport otrzymuję raz na koniec miesiąca. Czy po otrzymaniu tego raportu wraz z dokumentami wszystkie listy, faktury wyciągam i odkładam do dokumentów pod dniem zaksiegowania w koszty? (zaznaczam że kasjerka numeruje te dokumenty zgodnie z raportem.-pozdrawiam
~aga7-7

Post autor: ~aga7-7 »

tak jak Anna, płacenie wcześniej przed terminem to dyscyplina i niegospodarność, najpierw PK z fakturami potem zapłaty w WB. Na fakturze jest termin zapłaty więc łatwo znaleźć na wyciągu.
~franek

Post autor: ~franek »

zasada chronologii obowiązuje przy zapisach zdarzeń np. data zobowiązania 11 maja, data zapłaty 13 maja, a w międzyczasie 140 innych dokumentów księgowych

podpinanie fv przy wb jest najczęściej kwestionowane, chyba, że kontrolujący nie zna tej zasady :)
~hana

Post autor: ~hana »

ja robię tak
- fakturę po opisie i zatwierdzeniu przez dyrektora księguję np z datą 06.03.2014 i wpinam do segregatora 40../201..
- robię przelew z datą 17.03.2014 bo mam 14 dni na uregulowanie płatności a w programie przelewy mam możliwość przesunięcia daty zapłaty,
- księguję zapłatę pod wyciągiem z 17.03.2014 201../130..
~lucyna

Post autor: ~lucyna »

Jeszcze raz proszę o odpowiedź na temat dokumentów pod raportem kasowym -pozdrawiam
~Anka W.

Post autor: ~Anka W. »

Miki jak do mnie wpływa 12-03 to robię przelew na ten dzień. Podpinam fakturę pod wyciąg i księguję 12-03 wpisując datę wystawienia faktury np. 05-03 potem termin zapłaty np. 19-03 i wszystko gra. W księgowości pewne sprawy trzeba sobie upraszczać a nie komplikować. Po co stwarzać dodatkowe dokumenty jak można to zrobić pod jednym. A poza tym odpada sprawa pilnowania terminów przelewów. Ja oprócz księgowości, płac i ZUS mam jeszcze cały fundusz w zakresie obowiązków włącznie z egzekucją, więc robię wszystko, żeby sobie pracę usprawnić a nie przysparzać dodatkowych zajęć jak chociażby z pilnowaniem terminów zapłaty. Mieliśmy kontrolę z RIO i nikt tego nie zakwestionował więc robię tak dalej.
~Joanna

Post autor: ~Joanna »

Nam jednostka nadrzędna (starostwo) przysłała pismo aby płacić faktury z 2 dniowym wyprzedzeniem strasząc dyscypliną. Faktury mam pod pk tam gdzie koszty. Jeżeli trzeba coś znaleźć to wchodzę w zapisy konta 201 i szukam faktury a termin opłaty jest na fakturze i jeśli trzeba znaleźć zapłatę to nie mam z tym problemu.
Raport Kasowy księguję i wpinam tak jak otrzymuję nie rozdzielam załączników
ODPOWIEDZ