faktury pod wyciągiem
Re: faktury pod wyciągiem
Anka W pisze \"do mnie wpływa 12-03 to robię przelew na ten dzień.\" ciekawe jak zapłacisz f-rę która 12.03 wpłyneła ci do księgowości o godz.15.00
ja płacę najczęściej przed terminami, bo środki na rachunkach mam i tak nie oprocentowane
Do ~ola - czepiasz się szczegółów, nasz bank pracuje do 17 więc jak przeleję o 15:01 to też pójdzie w tym dniu... 
Napisałam tylko jak to u mnie wygląda i nie twierdzę, że inni też mają tak robić. Uważam, że każdy wypracowuje sobie taką metodę jaka mu pasuje.
A tak dla rozluźnienia atmosfery - Kiedyś na szkoleniu bardzo mądrze ktoś powiedział, że księgowość dzieli się na żeńską i męską. Żeńska to ta, gdzie księguję się wszystko w najmniejszych szczególikach i rozpisuje na najmniejsze elementy, a męska to ta, gdzie stosuje się proste rozwiązania.
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.

Napisałam tylko jak to u mnie wygląda i nie twierdzę, że inni też mają tak robić. Uważam, że każdy wypracowuje sobie taką metodę jaka mu pasuje.
A tak dla rozluźnienia atmosfery - Kiedyś na szkoleniu bardzo mądrze ktoś powiedział, że księgowość dzieli się na żeńską i męską. Żeńska to ta, gdzie księguję się wszystko w najmniejszych szczególikach i rozpisuje na najmniejsze elementy, a męska to ta, gdzie stosuje się proste rozwiązania.
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.
Do AnkaW - nie czepiam się, tylko się dziwię że takie rady dajesz tu na forum,i jeszcze się szczycisz tak kreatywną księgowością , nie wiem jak ty jeszcze możesz spokojnie spać ale to twoja księgowość i twoja sprawa
~ola - przykro czytać Twoje wypowiedzi, odpowiedz od Anka W. jest zrozumiała i wiadomo o co chodzi chyba ty masz mały zakres myślenia że niezrozumiałaś i czepiasz się szczegółow
Miki jak nie znasz ustawy o rachunkowości oraz zasad księgowania to jak najbardziej stosuj przyjete zasady Anki W. i życzę wam żeby osoby z kontroli nie znały ustawy i żeby wam to przechodziło
Ustawa o rachunkowości
art. 4 ust. 1 jednostki obowiązane są do stosowania zasad rachunkowości w sposób prawidłowy zapewniając RZETELNE I JASNE przedstawienie sytuacji majątkowej i finansowej, wyniku finansowego oraz rentowności jednostki.
ust. 3 Przy stosowaniu zasad rachunkowości MOGĄ BYĆ STOSOWANE PRZYJĘTE PRZEZ JEDNOSTKĘ UPROSZCZENIA, JEŻELI NIE WYWIERA TO WPŁYWU NA REALIZACJĘ OKREŚLONEGO CELU w ust. 1
art. 4 ust. 1 jednostki obowiązane są do stosowania zasad rachunkowości w sposób prawidłowy zapewniając RZETELNE I JASNE przedstawienie sytuacji majątkowej i finansowej, wyniku finansowego oraz rentowności jednostki.
ust. 3 Przy stosowaniu zasad rachunkowości MOGĄ BYĆ STOSOWANE PRZYJĘTE PRZEZ JEDNOSTKĘ UPROSZCZENIA, JEŻELI NIE WYWIERA TO WPŁYWU NA REALIZACJĘ OKREŚLONEGO CELU w ust. 1
no jeszcze bym dodała art.10, 14,21,22 oraz wiele innych nie tylko 4 i 3
\"MOGĄ BYĆ STOSOWANE PRZYJĘTE PRZEZ JEDNOSTKĘ UPROSZCZENIA, JEŻELI NIE WYWIERA TO WPŁYWU NA REALIZACJĘ OKREŚLONEGO CELU w ust. 1co masz na myśli przez\" uproszczenie\" moze to księgujesz faktury przez 4../130 a nie przez 201, jezeli tak to gdzie masz kontrolę zobowiązań jednostki? i żeby było jasne faktury to osobne dowody ksiegowe a wyciąg bankowy to również osobny dowód ksiegowy
Oprócz faktury pod wyciągiem - Księgowość przeczytaj również:
3% od świadczeń rodzinnych
piecza zastępcza -księgowanie
Sprawozdanie Rb WS-a
zmiany w budżecie
Prawidłowy opis przelewu to jaki ?????????
analityka do konta 976
badania okresowe -kto płaci?
gdzie paragraf 4610
dozywianie kontrola
zaświadczenie z prac społ-użyt.
Co z OPS ami po nowemu
pieczątka z zamówien publicznych a świadczenia z pomoc społecznej
opisy faktur
dzienniki
Jakie zaksęgowac wpłate za wynajem pomieszczeń
asystent rodziny