faktury pod wyciągiem
Re: faktury pod wyciągiem
miki jest to tylko przykład co u niej oznacza \"uproszczenie\"
prosze Cię Olu opisz w praktyce jak u Ciebie to wygląda
bo ja mam tak
1. wpływ FV do ops 03.03.2014 wystawiona 02.03.2014
2. wpływ do księgowości równoznaczny z podpisem pod formalno rachunkowym 12.03.2014
3. zapłata FV 12.03.2014 termin płatności 17.03.2014
księguję następująco
FV data księgowania 12.03.2014 data dokumentu 02.03.2014
WB dtata księgowania 12.03
bo ja mam tak
1. wpływ FV do ops 03.03.2014 wystawiona 02.03.2014
2. wpływ do księgowości równoznaczny z podpisem pod formalno rachunkowym 12.03.2014
3. zapłata FV 12.03.2014 termin płatności 17.03.2014
księguję następująco
FV data księgowania 12.03.2014 data dokumentu 02.03.2014
WB dtata księgowania 12.03
u mnie jest trochę szybszy obieg dokumentów
1. wpływ f-ry z dnia 02.03 do jednostki np. 03.03 ( wpisanie w rejestr faktur)
2. wpływ do ksiegowości 03.03
3.księgowanie f-ry 4 /201 data dziennika np. 03.03 z datą operacji 02.03 ( faktury podpięte pod wydruk dziennika Faktury Zobowiązanie, mają swój numer księgowy np. FZ140001(nr dziennika FZ)/1(pozycja faktury w dzienniku)/14(rok którego dotyczy dziennik), FZ140001/2/14 idt)
4. zapłata f-ry np. 10.03 (faktury opieczętowane są pieczątką\"zapłacono przelewem w dniu... i kto dokonał przelewu\", pod wyciągiem bankowym znajduje sie tylko przelew z dokonanymi operacjami, wyciąg bankowy ksiegowany jest w dzienniku Wyciągi Bankowe każdy przelew ma swoją numerację np. BW14001/1/14)
na pewno nie podpina się faktur pod wyciągi bankowe ( dużo na ten temat można przeczytać w wystąpieniach pokontrolnych RIO) i nie jest to żadne uproszczenie o którym pisze Ania W
uproszczenia można stosowac np. do pozostałych srodków trwałych gdzie w polityce określi sie wartość przyjmowania takich srodków np. do 300zł przyjmuje sie bezpośrednio w koszty od 300 do 1500 przyjmuje sie ilościowo a od 1500 do 3500 ilosciowo wartościowo,
lub do zakupów inwestycyjnych gdzie zakupiony srodek trwały np. komputer nie ksieguje sie przez 080/201 i 011/080 ale przeprowadza się go przez 011/201
1. wpływ f-ry z dnia 02.03 do jednostki np. 03.03 ( wpisanie w rejestr faktur)
2. wpływ do ksiegowości 03.03
3.księgowanie f-ry 4 /201 data dziennika np. 03.03 z datą operacji 02.03 ( faktury podpięte pod wydruk dziennika Faktury Zobowiązanie, mają swój numer księgowy np. FZ140001(nr dziennika FZ)/1(pozycja faktury w dzienniku)/14(rok którego dotyczy dziennik), FZ140001/2/14 idt)
4. zapłata f-ry np. 10.03 (faktury opieczętowane są pieczątką\"zapłacono przelewem w dniu... i kto dokonał przelewu\", pod wyciągiem bankowym znajduje sie tylko przelew z dokonanymi operacjami, wyciąg bankowy ksiegowany jest w dzienniku Wyciągi Bankowe każdy przelew ma swoją numerację np. BW14001/1/14)
na pewno nie podpina się faktur pod wyciągi bankowe ( dużo na ten temat można przeczytać w wystąpieniach pokontrolnych RIO) i nie jest to żadne uproszczenie o którym pisze Ania W
uproszczenia można stosowac np. do pozostałych srodków trwałych gdzie w polityce określi sie wartość przyjmowania takich srodków np. do 300zł przyjmuje sie bezpośrednio w koszty od 300 do 1500 przyjmuje sie ilościowo a od 1500 do 3500 ilosciowo wartościowo,
lub do zakupów inwestycyjnych gdzie zakupiony srodek trwały np. komputer nie ksieguje sie przez 080/201 i 011/080 ale przeprowadza się go przez 011/201
Robię tak jak Ola. Księguję fakturę, rachunek itp. pod datą wpływu do OPS. Przy księgowaniu wprowadzam termin zapłaty FV, np. 18.03.2014. Na FV widnieje pieczątka \"zapłacono dnia...\"; a z reguły płacę 1 dzień przed wymaganym terminem płatności.
Pod wyciągiem z dnia 18.03.2014 nie podpinam żadnych faktur. Po prostu \"podglądam\" zaksięgowaną wcześniej fakturę i dekretuję wyciąg bankowy taką samą klasyfikacją. W każdej chwili mogę wyfiltrować z programu księgowego wszystkie faktury płacone w konkretnym dniu. Faktura i wyciąg to są osobne dokumenty księgowe i uważam, że nie powinny być razem spinane.
pozdr:)
Pod wyciągiem z dnia 18.03.2014 nie podpinam żadnych faktur. Po prostu \"podglądam\" zaksięgowaną wcześniej fakturę i dekretuję wyciąg bankowy taką samą klasyfikacją. W każdej chwili mogę wyfiltrować z programu księgowego wszystkie faktury płacone w konkretnym dniu. Faktura i wyciąg to są osobne dokumenty księgowe i uważam, że nie powinny być razem spinane.
pozdr:)
również nie moge pojąć jak można księgować fakturę pod wyciągiem, faktura to rozrachunki i osobny dowód finansowy
pozdrawiam
pozdrawiam
Gina naliczenie faktury nie księguję pod wyciągiem tylko pod datą wpływu do jednostki, wpisując datę sprzedaży, datę otrzymania fa i termin zapłaty, natomiast pod WB mam podpięte potwierdzenia przelewu, które księguję 201/130 i pod to potwierdzenie przelewu podpinam zapłaconą fakturę - robię tak po kontroli
faktura to osobny dokument księgowy, który winien miec nadany numer dowodu, podobnie jak wyciąg bankowy. Na fakturze potwierdza się termin zapłaty i nie ma powodu aby podpinać tam jakiekolwiek inne potwierdzenie. Potwierdzenie przelewu jest na WB.
Reasumując wpływa faktura do ksiegowośći, księguję się ją zawsze przez 201,( inne ksiegowanie jest niedopuszczalne). W rejestrze 201 jest termin zapłaty, w dniu płątności lub dzień wcześniej dokonujemy przelewu , operacja jest zarejestrowana na WB. Numeracja dokumentów jest chronologiczna , roczna.
Reasumując wpływa faktura do ksiegowośći, księguję się ją zawsze przez 201,( inne ksiegowanie jest niedopuszczalne). W rejestrze 201 jest termin zapłaty, w dniu płątności lub dzień wcześniej dokonujemy przelewu , operacja jest zarejestrowana na WB. Numeracja dokumentów jest chronologiczna , roczna.
tak jak księgowy. Nie rozumiem tych wcześniejszych wypowiedzi
ja też nie rozumię i dlatego chciałam wiedzieć co to są te uproszczenia u AnnyW ale prawie zostałam zlinczowana przez nią
Oprócz faktury pod wyciągiem - Księgowość przeczytaj również:
3% od świadczeń rodzinnych
piecza zastępcza -księgowanie
Sprawozdanie Rb WS-a
zmiany w budżecie
Prawidłowy opis przelewu to jaki ?????????
analityka do konta 976
badania okresowe -kto płaci?
gdzie paragraf 4610
dozywianie kontrola
zaświadczenie z prac społ-użyt.
Co z OPS ami po nowemu
pieczątka z zamówien publicznych a świadczenia z pomoc społecznej
opisy faktur
dzienniki
Jakie zaksęgowac wpłate za wynajem pomieszczeń
asystent rodziny