Kochani, dzisiaj się dowiedziałam, że jestem zmuszona jeszcze w tym roku do fizycznego rozdzielenia Placówki z jej Filią. Obie są 30 osobowe. Czy ktoś z Państwa już to robił? liczę na podpowiedź!!! jak to wygląda z uchwałami? czy musi być zniesiona uchwała o powołaniu Filii Placówki Opiekuńczo-Wychowawczej? i powołanie odrębnej Placówki? zupełnie nie wiem jak mam się do tego zabrać. Pomożecie?
Jak jest rozdział to musi być uchwała, ale wg mnie można otworzyć nową placówke już tylko na 14 dzieci bo wszystko nowe (a będzie to nowa placówka) już tylko na 14.
Dlatego nie trzeba \"tworzyć\" tylko przekształcać (choć i tu zdania są podzielone w Polsce), a na pewno można reorganizować dotychczasowe placówki.
Skoro wiele przepisów jest mało precyzyjnych i każdy prawnik potrafi znaleźć uzasadnienie dla przeciwstawnych interpretacji tego samego przepisu prawa to należy z tego skorzystać dla dobra wyższego.
Pozdr.
Wg. mnie (i jest już tak w Polsce) mogą funkcjonować placówki w ramach tzw. zespołu (można to tez inaczej nazwać niż \"zespół\" choć nigdzie nie ma zapisane, ze nie może być zespół) jako jedna jednostka budżetowa z jednym nip-em, regon-em, pod jedną administracją i tymi samymi specjalistami.
Przecież ustawodawcy chodziło o to, aby nie było drożej (wspólne administrowanie) - ale ustawodawca spiep...ył, ponieważ oczekując odrębności, jednocześnie pojawia się zapis, że dyrektor centrum administracyjnego (czy innego tworu administrującego) ma kierować placówką przy pomocy wychowawcy - koordynatora?
Zatem, zakłada się jednak niesamodzielne funkcjonowanie takiej placówki, czyli działanie w ramach jakiegoś kompleksu placówek (jak zwał tak zwał)
Pozdr.
To wszystko jest chore mam dom 30 os i jego 2 filie po 14 os, i wg. naszych prawników tych także przy wojewodzie należy z filii tworzyć jednostki budżetowe z nipem i i dodatkowo centrum. Państwo w państwie. Z tego co zdążyłem się zorientować są regiony gdzie utworzono centrum na bazie funkcjonującego dotychczas domu dziecka pod który podlega każda filia i ten dotychczasowy główny dom dziecka. To jest najtańsza opcja. W przypadku rozdzielenia filii na oddzielne jednostki nie będzie już można bez-kosztowo robić np. zastępstw -przenosić pracowników w razie pilnej potrzeby, korzystać z pojazdów podległych tym domom, łączyć w okresie wakacyjnym w jedne grupy, przenosić samodzielnie wychowanków na poziomie podległych grup. Za wszystko trzeba będzie obciążać notami itp. Czy ktoś może powie mi po co to wszystko. Wystarczyło zrobić zapis , że dotychczasowe placówki działają na starych zasadach a nowe wg, nowych przepisów.