kto komu podlega? - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 28 paź 2012, 19:37

Czy w świetle nowej ustawy o wspieraniu rodziny... oraz ustawy o pomocy społecznej placówki opiekuńczo-wychowawcze oraz Centra Administracyjne podlegają pod PCPR-y? Biorąc pod uwagę zapis w ustawie o pomocy społecznej art.112 pkt 8 - to już nie podlegają. Czy właściwie to interpretuję?
~Agata

Napisano: 29 paź 2012, 17:34

Placówki opiekuńczo - wychowawcze nie podlegają już ustawie o pomocy społecznej i to od 1 stycznia 2012 r. Nadzór, zgodnie z ustawą o wspieraniu (...) ma tylko Wojewoda. Zadania PCPR i ORPZ szczegółowo określa również cyt. wcześniej ustawa.
~szafa

Napisano: 29 paź 2012, 22:54

Marcin Ty wypowiedz się w tej kwestii ,pod co teraz podlegamy ,czy faktycznie tak jest,bo u mnie sekretarka mówi co innego,że pod ustawę o pomocy społ.
~jula

Napisano: 30 paź 2012, 7:56

hej,
dzięki za odpowiedź. Sprawdziłam to dogłębniew wydziale wojewódzkim. Faktycznie nie podlegamy już pod PCPR, a ustawa o pomcy społecznej obowiązuje nas częściowo do końca 2012r. Później tylko ustawa o wspieraniu rodziny... . Nie jest to wszystko dopracowane, ale ja się cieszę, ze już nie ma zależności z powiatowym centrum. Zawsze były jakieś kłopoty z nimi. Pozdrawiam
~Agata

Napisano: 30 paź 2012, 11:53

Agata nie tak do końca. Starosta lub prezydent sprawuje nadzór i może zlecić jego realizację PCPR. U nas jest cały czas tak utrzymane i nie będzie zmian.
~Marcin

Napisano: 30 paź 2012, 20:52

Marcin, ale to nie jest zgodne z ustawą! nadzór finansowy - starosta, prezydent, jeśli chodzi o nadzór pedagogiczny - nasze Panie z Wydziłu ;) dobrze nam znane D.S i B.G. pozdrawiam
~Agata

Napisano: 31 paź 2012, 13:20

Witam,
i Ty Agato i Marcin macie część racji. Ta kwestia na razie jest ustalona dość \"spontanicznie\" ;)
Gdyby czytać literalnie to z ustawą o pomocy społecznej już za 2 miesiące nie będziemy mieli nic wspólnego poza grupą ludzi, których pogmatwane życie staramy się nieco \"naprawić\" (dzieci i ich rodziny). Ale jako dobre praktyki (w większości, ponieważ niektórzy, jak tu czytam, cieszą się, że nie będą mieli relacji z ich pcpr-em) pozostawiono w wielu samorządach dotychczasowe rozwiązania bo dobrze działają, nawet jeśli nie są ściśle osadzone w zapisach ustawowych.
Sądzę, że własnie na to liczyli posłowie i twórcy ustawy, że my na \"froncie\" ;) i tak jakoś to poukładamy ;)
Pozdr
~Wojtek

Napisano: 06 lis 2012, 23:01

Jestem przedstawicielem PCPR i cieszę się, że nadzór nad placówkami przestał być naszą kompetencją. Wolimy sie dogadywać i współdziałać z placówkami niż je nadzorować. To zdrowszy układ.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 29 lis 2012, 16:55

marcin ma rację
~MOPR

Napisano: 01 gru 2012, 23:17

WY mi !!!
HA HA HA
~sixsis