Słuchajcie mam pytanie:
1)Ojciec złożył w kwietniu wniosek NIE WNOSZĘ, została wydana decyzja i wypłata (na drugie dziecko. Teraz mają utraty i składają wniosek jeszcze raz już z dochodami na WNOSZĘ. Robię im decyzję zmieniającą? Dodam, że wniosek drugi został złożony 30 czerwca, a utraty w kwietniu przyznaję od czerwca (bo nie wczesniej niz od miesiaca złożenia wniosku) czy od maja (miesiąc następujący)?
2) Kobieta złożyła wniosek WNOSZĘ, zostało świadczenie przyznane na 2 dzieci tak jak wnioskowała, teraz dowiedziałyśmy się od osób 3, że kobieta ma rentę rodzinną od 2015 r. na dzieci, gdyż ojciec dzieci nie żyje. Nie zgłosiła nam tego, a na empatii w 2014 r. tego jeszcze nie miała. Z rentą przekroczy dochód na pierwsze dziecko, jakie czynności w tej kwestii powinnyśmy wykonać. Uchylającą wstrzymanie?
3) Sprawa ROPSu. KObieta złożyła w kwietniu wniosek, mąż przebywa za granicą, zaznaczone we wniosku NIE WNOSzę, ale wskazała również w części A pierwsze dziecko (zgodnie z pismem Ministerstwa), teraz wniosek wrócił do nas 06.07, że my mamy rozpatrzeć gdyż nie zachodzi koordynacja. I teraz moje pytanie ja rozpatruję NIE WNOSZE, tak jak zaznaczyła czy również na pierwsze dziecko? I jeżeli wniosek złożony był 1.04 a z ROPSu wrócił 06.07 to przyznaję od kwietnia?