Gaz

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
iza83
Stażysta
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Gaz

Post autor: iza83 »

Klientka wynajmuje mieszkanie w budynku wielorodzinnym. W budynku jest ogrzewanie gazowe i każdy ma swój podlicznik. Czy liczyć gaz do wydatków czy nie?
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Re: Gaz

Post autor: Maxima »

iza83 pisze: 04 lip 2025, 12:27 Klientka wynajmuje mieszkanie w budynku wielorodzinnym. W budynku jest ogrzewanie gazowe i każdy ma swój podlicznik. Czy liczyć gaz do wydatków czy nie?
Nie. Gazu nie liczysz
GOPS_1234
Starszy referent
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
Kontakt:

Post autor: GOPS_1234 »

Maxima pisze: 04 lip 2025, 12:31
iza83 pisze: 04 lip 2025, 12:27 Klientka wynajmuje mieszkanie w budynku wielorodzinnym. W budynku jest ogrzewanie gazowe i każdy ma swój podlicznik. Czy liczyć gaz do wydatków czy nie?
Nie. Gazu nie liczysz
A jak mają w budynku jeden piec gazowy na 30 rodzin każdy ma swój licznik i w mieszkaniach nie mają gazu indywidualnie. Czyli budynek jest wyposażony w gaz dzięki czemu mają CO i CW i wspólnota im wydatki nalicza za CO i CW ale w swoich lokalach nie mają podłączenia do gazu. To co wtedy też liczyć ryczałty? A gdyby to było analogicznie tylko nie gaz a kotłownia węglowa?

Jeden i drugi przypadek (gaz i węgiel) mam w lokalach komunalnych i wspólnotach.
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

W wyroku WSA w Białymstoku z 17.01.2019 r., (II SA/Bk 522/18, LEX nr 2618202) wskazano, że "tylko ogrzewanie lokalu mieszkalnego z sieci zewnętrznej może być uznane za wyposażenie lokalu w centralne ogrzewanie (...) fakt umieszczenia (...) centralnego ogrzewania w odrębnym pomieszczeniu nie oznacza spełnienia przesłanki wyposażenia lokalu w instalacje pochodzące z zewnętrznego źródła. Nie jest to, bowiem sieć zewnętrzna, ale sieć wykorzystywana indywidualnie, jedynie na własne potrzeby (...)".
Jak podkreśla NSA w wyroku z 21.06.2018 r., (I OSK 222/18, LEX nr 2536701), cyt. "(...) chodzi o centralne (sieciowe) doprowadzanie ogrzewania i ciepłej wody, a nie centralne ogrzewanie i centralne doprowadzanie ciepłej wody w rozumieniu instalacji znajdującej się wewnątrz budynku jednorodzinnego."
lusia&lusia
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
Kontakt:

Post autor: lusia&lusia »

Jeśli budynek wielorodzinny ma własny kocioł gazowy (np. wspólny piec gazowy dla całego bloku), ale NIE jest podłączony do miejskiej sieci ciepłowniczej – to:
jest to zewnętrzne źródło ciepła, ale nie jest siecią miejską.
VIP
Kontakt:

ja bym nie liczyła
iza83
Stażysta
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: iza83 »

Czyli jak to zrobić? Jak jest gaz w mieszkaniu to liczyć wydatki na CO? czy liczyć ryczałt?
lusia&lusia
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
Kontakt:

Post autor: lusia&lusia »

iza83 pisze: 04 lip 2025, 14:14 Czyli jak to zrobić? Jak jest gaz w mieszkaniu to liczyć wydatki na CO? czy liczyć ryczałt?
traktujesz tak , że ogrzewanie nie jest z sieci miejskiej i liczysz jako brak- czyli ryczałt liczysz
VIP
Kontakt:

:-) pisze: 04 lip 2025, 14:10
ja bym nie liczyła
liczysz ryczałt za brak gazu
GOPS_1234
Starszy referent
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
Kontakt:

Post autor: GOPS_1234 »

Ja się sam trochę pogubiłem to chcę podpytać.
Czyli jeżeli mają kotłownie i są w budynku a nie poza nim to wtedy liczymy ryczałt (bo kotłownia musi znajdować się w innym budynku czy tam poza tym budynkiem w którym znajduje się lokal?) tylko teraz skąd ja mam wiedzieć gdzie jest w budynku a gdzie jest poza budynkiem (zarządca zaznacza wpisuje wydatki za CO i CW i tyle). Dodatkowo nawet jeżeli będę mieli CO i CW gazowe i będzie poza budynkiem to liczymy ryczałt bo to ogrzewanie gazowe? Jeżeli jest kotłownia węglowa która jest połączona z jednym budynkiem i doprowadza ciepło do tego budynku ale również do 3 innych to w 3 budynkach innych bierzemy to CO i CW ale w tym z którym jest połączona to już nie i liczymy ryczałt?
ODPOWIEDZ