wezwanie

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
gopsbasia
Referent
Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG
Kontakt:

wezwanie

Post autor: gopsbasia »

Pani złożyła wniosek o DM. Wypełniła wniosek, deklarację o dochodach, oświadczenie o stanie majątkowym. Miała donieść akt własności oraz rachunki. Prosiłam telefonicznie raz, drugi i nic.
Chcę jej wysłać oficjalne wezwanie. Jaką podstawę zastosować do wezwania? Czy sam art. 7 ust 13 ustawy o dodatkach mieszkaniowych wystarczy czy jeszcze coś z kpa powinnam dodać (50 ust. 1 lub 64 ust. 2)?
gopsbasia
Referent
Kontakt:

Re: wezwanie

Czy w tym przypadku wziąć pod uwagę art. 7 ust. 1 oraz ust. 2 ustawy o dodatkach mieszkaniowych i uznać, że brak rachunków za poprzedni miesiąc i brak dokumentu potwierdzającego powierzchnię użytkową stanowią braki formalne wniosku i zastosować art. 64 § 2 kpa?
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Post autor: :-) »

gopsbasia pisze: 07 lip 2025, 9:15 Pani złożyła wniosek o DM. Wypełniła wniosek, deklarację o dochodach, oświadczenie o stanie majątkowym. Miała donieść akt własności oraz rachunki. Prosiłam telefonicznie raz, drugi i nic.
Chcę jej wysłać oficjalne wezwanie. Jaką podstawę zastosować do wezwania? Czy sam art. 7 ust 13 ustawy o dodatkach mieszkaniowych wystarczy czy jeszcze coś z kpa powinnam dodać (50 ust. 1 lub 64 ust. 2)?
oświadczenie o stanie majątkowym możesz pobrać od wnioskodawcy tylko podczas wywiadu środowiskowego, który przeprowadza się w miejscu zamieszkania wnioskodawcy...
jak stosujesz art 7 ust 13 udm to wtedy decyzję odmowną wydasz gdy nie doniesie brakujących dokumentów...ewentualnie dopisać art 50 do wyjaśnień
gdy art 64 na braki formalne...gdy wniosek nie jest do końca uzupełniony i brak danych na podstawie którego wyliczasz dodatek...to art 64 ...i wtedy wniosek bez rozpatrzenia
raczej razem z art 7 ust 13 nie stosuj...bo albo odmowna...albo bez rozpatrzenia.... :roll:
gopsbasia
Referent
Kontakt:

Mam dodatki mieszkaniowe od niedawna. Szkolenia żadnego jeszcze nie miałam. Osoba, która wcześniej miała dodatki za każdym razem dawała oświadczenie o stanie majątkowym do wypełnienia. Przekazując mi dodatki nie wspomniała, że oświadczenie pozyskujemy tylko podczas wywiadu.

Stworzyłam takie wezwanie, korzystając z informacji, które znalazłam na forum....

Działając na podstawie art 64 § 2 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2024 poz. 572) w związku z art. 7 ust. 1 i ust. 2 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r o dodatkach mieszkaniowych (Dz. U. z 2023 r. poz. 1335) oraz upoważnienia...w związku ze złożonym w dniu 30 czerwca 2025 r. wnioskiem o przyznanie dodatku mieszkaniowego wzywam Panią do uzupełnienia braków formalnych wniosku.
Zgodnie z art. 7 ust. 1 ustawy o dodatkach mieszkaniowych (…) do wniosku dołącza się deklarację o dochodach gospodarstwa domowego za okres 3 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku oraz dokumenty potwierdzające wysokość ponoszonych w miesiącu poprzedzającym dzień złożenia wniosku wydatków związanych z zajmowaniem lokalu mieszkalnego.
Natomiast art. 7 ust. 2 ustawy o dodatkach mieszkaniowych mówi, że właściciel domu jednorodzinnego jest obowiązany dołączyć do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dokumenty albo
oświadczenie o wielkości powierzchni użytkowej, w tym łącznej powierzchni pokoi i kuchni, oraz o wyposażeniu technicznym domu.

Brakujące dokumenty należy dostarczyć do...w terminie 7 dni od dnia otrzymania wezwania. Niezastosowanie się do niniejszego wezwania we wskazanym czasie skutkuje zgodnie z art. 64 § 2 ustawy Kodeks postępowania administracyjnego pozostawieniem wniosku bez rozpoznania.

Czy w moim przypadku może być czy to zupełna głupota?
ODPOWIEDZ