gaz przewodowy - DM - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 02 lut 2023, 11:22

W mieszkaniu jest kocioł gazowy, zasilany gazem ze zbiornika z innej miejscowości rurami. Czy we wniosku o dodatek mieszkaniowy c.o. , c.w. powinno być zaznaczone ? ( ciepła woda jest ale jest ogrzewana kotłem gazowym) a instalacja gazu przewodowego w takim razie nie , skoro źródło ogrzewania jest w mieszkaniu tylko paliwo jest dostarczane z zewnątrz ? czy w takim przypadku wyliczamy ryczałt, a faktury za gaz nie uwzględniamy ?
aspirant260612
Stażysta
Od: 26 sty 2023, 14:17
Zajmuję się: DM,KDR, STYPEDNIA, REFUNDACJA VAT, ŹRÓDŁA CIEPŁA,

Napisano: 02 lut 2023, 11:31

art. 6 ust. 7. Jeżeli lokal mieszkalny nie jest wyposażony w instalację doprowadzającą energię cieplną do celów ogrzewania, w instalację ciepłej wody lub gazu przewodowego z zewnętrznego źródła znajdującego się poza lokalem mieszkalnym, osobie uprawnionej do dodatku mieszkaniowego przyznaje się ryczałt na zakup opału stanowiący część dodatku mieszkaniowego.

CO - brak [ liczysz ryczałt ]
CCW -brak [ liczysz ryczałt ]
gaz -jest [ nie liczysz ryczałtu , nie bierzesz pod uwagę również kwoty z rachunku gdyż gaz się nie wlicza jako wydatek ;) ]
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 02 lut 2023, 11:39

dziękuję bardzo za odpowiedź a to, że mieszkanie jest ogrzewane jednym źródłem na inne pomieszczenia to nie oznacza, że to jest centralne ogrzewanie ? Dlaczego ma być brak c.o. ?
aspirant260612
Stażysta

Napisano: 02 lut 2023, 11:48

dziękuję bardzo za odpowiedź a to, że mieszkanie jest ogrzewane jednym źródłem na inne pomieszczenia to nie oznacza, że to jest centralne ogrzewanie ? Dlaczego ma być brak c.o. ?
jak nie ma ciepła dostarczanego do budynku przez ciepłownie to nie ma CO
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 02 lut 2023, 12:09

Bardzo dziękuje za wyjaśnienie
aspirant260612
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]