myślę , że jak najszybciej31 stycznia...to wywiad kiedy?
Art. 41 [Zmiana adresu]że pod danym adresem nikt nie mieszka bo jest inny adres do korespondencji i może nikt nie odebrać zawiadomienia.
chodzi mi o to, że np jezeli wnioskodawca nie mieszka pod danym adresem...nie będzie odebrane zawiadomienie, a termin wywiadu np bedzie się miescil w tym przedziale 14 dni (od pozostawienia awiza)...nie wiem czy to dobrze ujęłambrodafix pisze: ↑02 lut 2023, 9:26zgodnie z art. 35 § 3. kpa - Załatwienie sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego powinno nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej - nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania, zaś w postępowaniu odwoławczym - w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania.myślę , że jak najszybciej31 stycznia...to wywiad kiedy?![]()
Art. 41 [Zmiana adresu]że pod danym adresem nikt nie mieszka bo jest inny adres do korespondencji i może nikt nie odebrać zawiadomienia.
§ 1. W toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swojego adresu.
§ 2. W razie zaniedbania obowiązku określonego w § 1 doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawny.
tak dokładnie właśnie zrób, żeby termin wywiadu wypadł po upływie terminu do doręczeniachodzi mi o to, że np jezeli wnioskodawca nie mieszka pod danym adresem...nie będzie odebrane zawiadomienie, a termin wywiadu np bedzie się miescil w tym przedziale 14 dni (od pozostawienia awiza)...nie wiem czy to dobrze ujęłamdlatego termin wywiadu pomyslalam wydłużyć tak, by zgodnie z kpa liczyło się jako odebrane
dokładnie też tak myślę...strona się przygotuje i po co ten wywiadMaxima pisze: ↑02 lut 2023, 11:14Nie umawiam się na wywiad. Miałam sprawy w SKO i sądzie, nigdy nikt mi nie zarzucił brak informacji wysłanej o terminie wywiadu. W decyzji jednak zawieram zapis o wyroku sądu:
Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie
z dnia 13 czerwca 2019 r.
III SA/Kr 404/19
Poczytajcie. Tutaj też próba przeprowadzenia wywiadu była przeprowadzona z marszu, bez pisma informującego o jego terminie. Dopiero, gdy wnioskodawcy nie zastaję w domu, wysyłam pismo wzywające do ustalenia terminu wywiadu.
Po co informować wnioskodawcę? Po to, aby przygotował się do wywiadu i zatuszował stan faktyczny?
Owszem, ale pierwsza wizyta była bez zapowiedzi. Dopiero wtedy nastąpił kontakt w celu ustalenia terminu.:-) pisze: ↑02 lut 2023, 11:27dokładnie też tak myślę...strona się przygotuje i po co ten wywiadMaxima pisze: ↑02 lut 2023, 11:14Nie umawiam się na wywiad. Miałam sprawy w SKO i sądzie, nigdy nikt mi nie zarzucił brak informacji wysłanej o terminie wywiadu. W decyzji jednak zawieram zapis o wyroku sądu:
Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie
z dnia 13 czerwca 2019 r.
III SA/Kr 404/19
Poczytajcie. Tutaj też próba przeprowadzenia wywiadu była przeprowadzona z marszu, bez pisma informującego o jego terminie. Dopiero, gdy wnioskodawcy nie zastaję w domu, wysyłam pismo wzywające do ustalenia terminu wywiadu.
Po co informować wnioskodawcę? Po to, aby przygotował się do wywiadu i zatuszował stan faktyczny?tylko czytałam do tej pory orzeczenia sądów i jakoś nie trafiłam na takie... że możemy bez zapowiedzi pojść na wywiad...
dlatego teraz to ciekawe...
tylko...w tym wyroku jest mowa o tym...ze wnioskodawca odmówił "współpracy" nie godząc się na wywiad...to chyba sprawa jaśniejsza trochę...przeciez była tu mowa o próbie kontaktowania się z wnioskodawcą i ustalenia terminu wywiadu:
"W dniu 31 grudnia 2018 r. pracownik socjalny MOPS podjął próbę nawiązania kontaktu telefonicznego ze skarżącą, jednak skarżąca odmówiła rozmowy z pracownikiem Ośrodka i ustalenia terminu wywiadu środowiskowego."