zawiadomienie o wywiadzie - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 01 lut 2023, 9:57

muszę przeprowadzić wywiad ...i mam pytanko...czy ktoś podeśle "fajne" zawiadomienie o wywiadzie...chodzi mi o to...by w jednym zawiadomieniu były dwie daty przeprowadzenia wywiadu? hmmm myślę, że pod danym adresem nikt nie mieszka bo jest inny adres do korespondencji i może nikt nie odebrać zawiadomienia...będzie więc awizo.... :oops: i by zbytnio sprawy nie przeciągać, to tak pomyślałam, czy na jednym zawiadomieniu nie dać dwóch dat... :? i oczywiście informacji, że niemożliwość przeprowadzenia wywiadu skutkuje decyzją odmowną...może być problem więc proszę o podpowiedzi:)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 01 lut 2023, 13:12

poszedł wzór ;)
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 02 lut 2023, 9:09

a jeszcze podpytam...jaki termin dajecie na wywiad? hmm w moim przypadku może nie zostać odebrane zawiadomienie...dałam dłuższy termin ale teraz się zastanawiam....np wniosek złożony 31 stycznia...to wywiad kiedy? :oops:
VIP

Napisano: 02 lut 2023, 9:26

zgodnie z art. 35 § 3. kpa - Załatwienie sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego powinno nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej - nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania, zaś w postępowaniu odwoławczym - w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania.
31 stycznia...to wywiad kiedy?
myślę , że jak najszybciej ;)
że pod danym adresem nikt nie mieszka bo jest inny adres do korespondencji i może nikt nie odebrać zawiadomienia.
Art. 41 [Zmiana adresu]
§ 1. W toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swojego adresu.
§ 2. W razie zaniedbania obowiązku określonego w § 1 doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawny.
brodafix
Podinspektor

Napisano: 02 lut 2023, 10:50

brodafix pisze:
02 lut 2023, 9:26
zgodnie z art. 35 § 3. kpa - Załatwienie sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego powinno nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej - nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania, zaś w postępowaniu odwoławczym - w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania.
31 stycznia...to wywiad kiedy?
myślę , że jak najszybciej ;)
że pod danym adresem nikt nie mieszka bo jest inny adres do korespondencji i może nikt nie odebrać zawiadomienia.
Art. 41 [Zmiana adresu]
§ 1. W toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swojego adresu.
§ 2. W razie zaniedbania obowiązku określonego w § 1 doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawny.
chodzi mi o to, że np jezeli wnioskodawca nie mieszka pod danym adresem...nie będzie odebrane zawiadomienie, a termin wywiadu np bedzie się miescil w tym przedziale 14 dni (od pozostawienia awiza)...nie wiem czy to dobrze ujęłam :oops: dlatego termin wywiadu pomyslalam wydłużyć tak, by zgodnie z kpa liczyło się jako odebrane :cry:
VIP

Napisano: 02 lut 2023, 10:59

chodzi mi o to, że np jezeli wnioskodawca nie mieszka pod danym adresem...nie będzie odebrane zawiadomienie, a termin wywiadu np bedzie się miescil w tym przedziale 14 dni (od pozostawienia awiza)...nie wiem czy to dobrze ujęłam :oops: dlatego termin wywiadu pomyslalam wydłużyć tak, by zgodnie z kpa liczyło się jako odebrane :cry:
tak dokładnie właśnie zrób, żeby termin wywiadu wypadł po upływie terminu do doręczenia
brodafix
Podinspektor

Napisano: 02 lut 2023, 11:14

Nie umawiam się na wywiad. Miałam sprawy w SKO i sądzie, nigdy nikt mi nie zarzucił brak informacji wysłanej o terminie wywiadu. W decyzji jednak zawieram zapis o wyroku sądu:

Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie

z dnia 13 czerwca 2019 r.
III SA/Kr 404/19

Poczytajcie. Tutaj też próba przeprowadzenia wywiadu była przeprowadzona z marszu, bez pisma informującego o jego terminie. Dopiero, gdy wnioskodawcy nie zastaję w domu, wysyłam pismo wzywające do ustalenia terminu wywiadu.
Po co informować wnioskodawcę? Po to, aby przygotował się do wywiadu i zatuszował stan faktyczny?
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 02 lut 2023, 11:27

Maxima pisze:
02 lut 2023, 11:14
Nie umawiam się na wywiad. Miałam sprawy w SKO i sądzie, nigdy nikt mi nie zarzucił brak informacji wysłanej o terminie wywiadu. W decyzji jednak zawieram zapis o wyroku sądu:

III SA/Kr 404/19

Poczytajcie. Tutaj też próba przeprowadzenia wywiadu była przeprowadzona z marszu, bez pisma informującego o jego terminie. Dopiero, gdy wnioskodawcy nie zastaję w domu, wysyłam pismo wzywające do ustalenia terminu wywiadu.
Po co informować wnioskodawcę? Po to, aby przygotował się do wywiadu i zatuszował stan faktyczny?
dokładnie też tak myślę...strona się przygotuje i po co ten wywiad :) tylko czytałam do tej pory orzeczenia sądów i jakoś nie trafiłam na takie... że możemy bez zapowiedzi pojść na wywiad... :oops: dlatego teraz to ciekawe...
tylko...w tym wyroku jest mowa o tym...ze wnioskodawca odmówił "współpracy" nie godząc się na wywiad...to chyba sprawa jaśniejsza trochę...przeciez była tu mowa o próbie kontaktowania się z wnioskodawcą i ustalenia terminu wywiadu:
"W dniu 31 grudnia 2018 r. pracownik socjalny MOPS podjął próbę nawiązania kontaktu telefonicznego ze skarżącą, jednak skarżąca odmówiła rozmowy z pracownikiem Ośrodka i ustalenia terminu wywiadu środowiskowego."
VIP

Napisano: 02 lut 2023, 11:32

:-) pisze:
02 lut 2023, 11:27
Maxima pisze:
02 lut 2023, 11:14

III SA/Kr 404/19

dokładnie też tak myślę...strona się przygotuje i po co ten wywiad :) tylko czytałam do tej pory orzeczenia sądów i jakoś nie trafiłam na takie... że możemy bez zapowiedzi pojść na wywiad... :oops: dlatego teraz to ciekawe...
tylko...w tym wyroku jest mowa o tym...ze wnioskodawca odmówił "współpracy" nie godząc się na wywiad...to chyba sprawa jaśniejsza trochę...przeciez była tu mowa o próbie kontaktowania się z wnioskodawcą i ustalenia terminu wywiadu:
"W dniu 31 grudnia 2018 r. pracownik socjalny MOPS podjął próbę nawiązania kontaktu telefonicznego ze skarżącą, jednak skarżąca odmówiła rozmowy z pracownikiem Ośrodka i ustalenia terminu wywiadu środowiskowego."
Owszem, ale pierwsza wizyta była bez zapowiedzi. Dopiero wtedy nastąpił kontakt w celu ustalenia terminu.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 02 lut 2023, 11:37

Maxima ma rację , praktyka u nas też jest podobna
pierwszy raz bez zapowiedzi ,
drugi raz zawiadomienie
z tym , że w tym przypadku po co iść "z partyzanta" skoro najprawdopodobniej wiadomo, że wnioskodawca nie mieszka ?
a jak nie wyślesz zawiadomienia i jednak wnioskodawca sobie przypomni , że zamieszkuje tylko chwilowo się zagubił [ najczęściej się to dzieje gdy dostają decyzję odmowną :-) ] i w odwołaniu poda [że go nikt nie poinformował!!! o terminie wywiadu ani, że w ogóle ktokolwiek chciał u niego być żeby się przywitać ...]
to wtedy SKO uwala decyzję bankowo i trzeba ponownie przeprowadzać całość postępowania :shock: :o
bo Ci zarzucą , że naruszyłaś 7 , 77 kpa itd... itp .... ;)
Ostatnio zmieniony 02 lut 2023, 11:42 przez brodafix, łącznie zmieniany 2 razy.
brodafix
Podinspektor

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x