Jestem w bardzo trudnej sytuacji ! Tak naprawdę do wszystkich moich problemów doprowadziłam się sama przez własną głupotę. A wszystko dlatego, ponieważ byłam uzależniona od narkotyków. Teraz nie biorę, ponieważ się leczę w poradni uzależnień przy ulicy Dzielnej w Warszawie. Mój problem polega na tym, że obecnie mam zakrzepicę i to bardzo rozległą, ponieważ do takiego stanu doprowadził mnie pewien szpital. Do tego jeszcze mam HCV. Pracowałam, ale niestety bez zarejestrowania i jak zachorowałam i nie mogłam chodzić to wtedy straciłam pracę. Mama pozwoliła mi u siebie mieszkać tylko i wyłącznie dlatego, że wie, iż nie biorę narkotyków i, że się leczę. Cieszę się bardzo, że mam gdzie mieszkać, ale jestem strasznie załamana z tego powodu, że nie mam co jeść i za co wykupywać sobie leków. Mama w tym zakresie mi już nie chce pomóc i nie pomoże. Do pracy nie mogę iść, ponieważ nie mogę nadwyrężać nogi, bo tego zabronił mi lekarz, a wogóle to nogę mam tak spuchniętą, że nawet i tak nie mogę narazie chodzić.A jeszcze na kontrolach lekarskich słyszę :"niech Pani się modli żeby jakiś skrzep się nie oderwał, ponieważ zdaje sobie Pani sprawę z tego, że wtedy może Pani umrzeć". Jak słyszę takie słowa to załamuje się strasznie, ale się nie poddaje. BŁAGAM o udzielenie mi informacji gdzie mogę starać się oraz uzyskać POMOC ? !
miejski ośrodek pomocy rodzinie - wg rejonu, adresu(Warszawa- to wszak duże miasto)
podanie wyslij, bo nie dasz rady chodzić ( współczuję... pamiętaj- nadzieja umiera ostatnia...)
pracownicy socjalni z Twojego rejonu przeprowadzą wywiad- I ZADECYDUJA JAK CI POMÓC (ZALEŻY NA JAKIEGO CZŁOWIEKA TRAFISZ). zYCZE ZDROWIA I POMYSLNOŚCI W DALSZYM OBY LEPSZYMJUŻ ZYCIU. bŁĄDZIC JEST RZECZĄ LUDZKĄ...POZDRAWIAM
po pierwsze: złóż wniosek do Zespołu ds Orzekania o Niepełnosprawności (wniosek możesz wydrukować z netu, adres znajdziesz w wyszukiwarce google. Szukaj ZdsON najbliżej miejsca zameldowania tj jak jesteś zameldowana w Warszawie to Zespół w Warszawie, jak jesteś zameldowana w Pruszkowie to najbliższy Zespół w Grodzisku Maz).
Część wniosku wypełnia lekarz. Kompletne dokumenty złóż w Zespole i czekaj na wezwanie na komisję lekarską.
Jeżeli ukończyłaś 16 lat komisja może zakwalifikować Cię do stopnia niepełnosprawności: znaczny; umiarkowany; lekki.
Jeżeli otrzymasz znaczny stopień (lub umiarkowany,ale spełniając odpowiednie kryteria) to masz prawo starać się o zasiłek stały z Ośrodka Pomocy Społecznej. Posiadając znaczny stopień możesz starać się także o zasiłek pielęgnacyjny.
Jeżeli Twoja sytuacja jest zła i nie masz na przeżycie to skontaktuj się z Ośrodkiem Pomocy Społecznej znajdującego się najbliżej Twojego miejsca zamieszkania.
Pracownik socjalny udzieli Ci merytorycznego wsparcia i dalej Cię pokieruje. Powodzenia!