scedowanie stypendiów - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 23 sie 2016, 9:45

Witam
Z nowym rokiem Burmistrz chce przekazać realizację stypendiów do OPS. Napiszcie mi ogólnie w skrócie, tak z waszego doświadczenia, jak wygląda praca ze stypendiami, kiedy je się rozlicza i przede wszystkim jak, czy jest to bardzo uciążliwe zadanie.
Szefowa zastanawia się nad przydzieleniem tego zadania do świadczeń rodzinnych i alimentacyjnych gdzie pracuję. Chcę przygotować się do rozmowy z nią i wiedzieć jak to działa.
Bardzo proszę o odpowiedzi.
anna34

Napisano: 23 sie 2016, 13:22

Witam
Jestem pracownikiem OPS i zajmuje się stypendiami. Wnioski stypendialne przyjmuję od pierwszego do 15 września z dochodami za sierpień. Po zamknięciu rejestru przyjętych wniosków zaczynam wklepywać je w program (pracuje na sygnity). W chwili otrzymania decyzji o wysokości przydzielonej dotacji zaczynam wystawiać decyzję. Okres przyznania stypendium uzależniony jest od ilości pieniędzy, którymi dysponuję, zazwyczaj przyznaje od września do grudnia. Po otrzymaniu dotacji zaczynam rozliczać stypendia na podstawie otrzymanych faktur i wypłacać stypendia. Czasami się to ciągnie dość długo bo ludzie zawsze mają z tym problem. Ogólnie praca ze stypendiami to nie taka łatwą sprawą ale jeżeli pracujesz w świadczeniach to na pewno sobie poradzisz. :)
Wzory decyzji znajdziesz na forum. Warto też pojechać na jakieś szkolenie.
Powodzenia :)
marbyngops

Napisano: 23 sie 2016, 13:38

Dziękuję marbyngops
Szefowa zastanawia się czy przydzielić to do ŚR czy DM. W razie gdyby jednak przyszłoby to do ŚR to chcę wiedzieć o co chodzi w tym wszystkim. A czy zdarza się tak że brakuje pieniędzy na stypendia (choć w ŚR i FA nie ma tego)albo są tak małe że aż głupio je dzielić.
Rozumiem że po wydaniu decyzji osoby przynoszą nam dopiero faktury? Dużo z nimi zabawy?
anna34

Napisano: 23 sie 2016, 13:55

jeśli chodzi o nasz Ośrodek to pieniędzy nigdy nie brakowało, po prostu jeśli jest ich mniej to przydzielasz na mniej miesięcy. Poszukaj jakiś regulamin i przeczytaj go sobie tam jest sporo ważnych informacji. Zdarza się też tak że faktury przynoszą już z wnioskiem i też je przyjmuje ale osobiście wolę jak mam już wydane decyzje i wiem konkretnie na jaką kwotę muszą być faktury. Jeśli chodzi o samo rozliczanie to najbardziej uciążliwe jest sprawdzanie wydatków ponieważ muszą być ściśle na cele edukacyjne więc musisz sprawdzić każdą pozycję tak żeby np. nie wypłacić komuś kasy np za kurtkę albo torbę na zakupy.
bynmargops

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x