To ty się mylisz w miejscu zamieszkania przyznaje się świadczenie ale żąda się zwrotu z gminy ostatniego miejsca zameldowania poczytaj wyroki NSA kiedyś też tak myślałam,ze dotyczy to tylko bezdomnych,ale niestety zwraca się.
Art100 ust.7 mówi,ze gmina ze względu na miejsce zamieszkania albo na ostatnie miejsce zameldowania na pobyt stały jest obowiązana do zwrotu wydatków gminie,która przyznała świadczenie w miejscu pobytu i zwroty nie dotyczą tylko bezdomnych.
Art 101 ust.7 mówi,ze gmina ze względu na miejsce zamieszkania albo na ostatnie miejsce zameldowania na pobyt stały jest obowiązana do zwrotu wydatków gminie,która przyznała świadczenie w miejscu pobytu i zwroty nie dotyczą tylko bezdomnych.
Art. ten czyta sie z art 25 Kodeksu Cywilnego i Art. 101.
1. Właściwość miejscową gminy ustala się według miejsca zamieszkania osoby ubiegającej się o świadczenie.
Najpierw ustala się właściwość miejscową- jeżeli osoba deklaruje tam pobyt i mieszka w lokalu nie zwracamy kosztów.
U nas kobita miła meldunek ale się przeprowadziła do Szczecina ( bez zameldowania) tam szukała pracy, zapisała dzieci do szkoły....itd czyli wiązała swoja przyszłość ze Szczecinem i po SKO oni byli właściwi.
Iza masz jakieś namiary na wyroki NSA co do tego zameldowania i właściwości gminy, która ponosi koszty świadczenia? Mam podobny temat. Kobieta ma meldunek w innej gminie, a wniosek o pomoc złożyła do nas. Wcześniej mieszkała tam, gdzie ma stały meldunek, bo tam też mieszka Jej matka, na którą wcześniej pobierała św. pielęgn. Gdy straciła taką możliwość, zamieszkała w miejscu w którym mieszka Jej mąż i córka. Dlatego też mnie to nieco niepokoi, jak się zachować w Jej przypadku. Dawno nie miałem takiej sytuacji, dlatego nie miałem też potrzeby zagłębiać się w szczegóły przepisów.
jeśli mieszka (ergo nie jest bezdomną) na twoim terenie, w dodatku z mężem i córką (to nawet i nie ma sensu silić się na przytaczany wyżej wątpliwej wagi argument o centrum spraw życiowych), twój ops jest właściwy.