gmina właściwa - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 11 gru 2013, 16:01

Do wild one

To ty się mylisz w miejscu zamieszkania przyznaje się świadczenie ale żąda się zwrotu z gminy ostatniego miejsca zameldowania poczytaj wyroki NSA kiedyś też tak myślałam,ze dotyczy to tylko bezdomnych,ale niestety zwraca się.
~Iza

Napisano: 11 gru 2013, 16:08

Iza ma rację Art.101 nie dotyczy tylko bezdomnych
~eaw

Napisano: 11 gru 2013, 16:25

Zwroty dotyczą tylko i wyłącznie bezdomnych! lub nagłych sytuacji.
~FELA

Napisano: 11 gru 2013, 17:10

Art100 ust.7 mówi,ze gmina ze względu na miejsce zamieszkania albo na ostatnie miejsce zameldowania na pobyt stały jest obowiązana do zwrotu wydatków gminie,która przyznała świadczenie w miejscu pobytu i zwroty nie dotyczą tylko bezdomnych.
~Iza

Napisano: 11 gru 2013, 17:11

Art 101 ust.7 mówi,ze gmina ze względu na miejsce zamieszkania albo na ostatnie miejsce zameldowania na pobyt stały jest obowiązana do zwrotu wydatków gminie,która przyznała świadczenie w miejscu pobytu i zwroty nie dotyczą tylko bezdomnych.
~Iza

Napisano: 11 gru 2013, 21:13

Art. ten czyta sie z art 25 Kodeksu Cywilnego i Art. 101.
1. Właściwość miejscową gminy ustala się według miejsca zamieszkania osoby ubiegającej się o świadczenie.
Najpierw ustala się właściwość miejscową- jeżeli osoba deklaruje tam pobyt i mieszka w lokalu nie zwracamy kosztów.
~ola

Napisano: 11 gru 2013, 21:26

U nas kobita miła meldunek ale się przeprowadziła do Szczecina ( bez zameldowania) tam szukała pracy, zapisała dzieci do szkoły....itd czyli wiązała swoja przyszłość ze Szczecinem i po SKO oni byli właściwi.
~Wredna

Napisano: 11 gru 2013, 23:18

iza, robisz niepotrzebny zamęt i wprowadzasz innych w błąd. należy stosować cały przepis, a nie wyjęty z kontekstu ustęp.
~wild one

Napisano: 12 gru 2013, 9:43

Iza masz jakieś namiary na wyroki NSA co do tego zameldowania i właściwości gminy, która ponosi koszty świadczenia? Mam podobny temat. Kobieta ma meldunek w innej gminie, a wniosek o pomoc złożyła do nas. Wcześniej mieszkała tam, gdzie ma stały meldunek, bo tam też mieszka Jej matka, na którą wcześniej pobierała św. pielęgn. Gdy straciła taką możliwość, zamieszkała w miejscu w którym mieszka Jej mąż i córka. Dlatego też mnie to nieco niepokoi, jak się zachować w Jej przypadku. Dawno nie miałem takiej sytuacji, dlatego nie miałem też potrzeby zagłębiać się w szczegóły przepisów.
~Łukasz Sz.

Napisano: 12 gru 2013, 10:28

jeśli mieszka (ergo nie jest bezdomną) na twoim terenie, w dodatku z mężem i córką (to nawet i nie ma sensu silić się na przytaczany wyżej wątpliwej wagi argument o centrum spraw życiowych), twój ops jest właściwy.
~p

Strona 2 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem