GOPS, DPS, umowa z rodziną klienta ? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 26 sie 2009, 13:37

Stoimy przed koniecznością umieszczenia osoby w DPS. Facet ma emeryturę, resztę zobowiązuje się pokryć jego siostra i jej rodzina. Czy w związku z powyższym konieczna jest umowa cywilno-prawna między kierownikiem GOPS-u lub wójtem a rodziną klienta? Czy ktoś miał taki przypadek ewentualnie mógłby podać wzór takiej umowy? Czy taka umowa jest wiążąca? - w sumie w ustawie nie ma zapisu o obowiązku ponoszenia opłaty przez rodzeństwo, jest to ich dobra wola.
Za wszelką pomoc w tej sprawie z góry dziękuję.

Krzysztof
~Kr.

Napisano: 26 sie 2009, 13:41

art. 103 ust. 2 ustawy o pomocy społecznej
~severa

Napisano: 26 sie 2009, 13:58

Ja ten artykuł znam - ale siostra nie jest ani wstępnym ani zstępnym. Mimo to chce płacić... jak to rozwiązać?
~Kr.

Napisano: 26 sie 2009, 14:13

Chyba mam - art. 61 ust. 2 a. Czy w związku z tym kierownik GOPS może zawrzeć umowę z siostrą mieszkańca domu?
~Kr.

Napisano: 26 sie 2009, 14:23

najlepsze rozwiazanie to 2 Umowy DPS z rodziną i GOPS z DPS. rodzina wtedy wpłacałaby bezposrednio do DPS.
Tak uwazam
~barabasz

Napisano: 26 sie 2009, 14:25

art. 61 ust. 2a - opłatę za pobyt w dps mogą wnosić osoby niewymienione w ust. 2.
dopuszczone są więc inne osoby niż wymienione w w art. 61 ust. 2.
zawierasz umowę z osobami które wyrażą chęć współfinansowania pobytu.
podaj e- mail to wyślę wzór . Renata
~r

Napisano: 10 wrz 2009, 22:59

witaj ,mam podobny problem , proszę o wzór ,pozdrawiam
mój e mail [email protected]
~Bozena

Napisano: 11 wrz 2009, 13:21

witajcie, mam wpłatę od syna za umieszczenie w DPS cz myślę dobrze że jest to dochód gminy jak usługi opiekuńcz par. 0830? proszę o podpowiedz
~Gina

Napisano: 14 wrz 2009, 21:13

Gina masz rację, barabasz głupoty wypisujesz, nie czytasz ustawy o pomocy społ.
~/

Napisano: 15 wrz 2009, 16:57

Proszę o wsparcie w przypadku umieszczenia osoby w dps,która sprzedaje mieszkanie z chwilą otrzymania miejsca w dps. Jak to się ma do ustalenia odpłatności za jej pobyt. Przypuszczam,że może pieniądze wpłacić na depozyt w dps i całość płacić bez udziału dzieci czy gminy. Jak to załatwić, czy drogą umowy między kierownikiem a osobą zainteresowanaą. Czy ktoś miał taki przypadek, to proszę o pomoc.
~Rena

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x