Standaryzacja - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 26 sie 2009, 15:15

Witam. Mam pytanie jezeli dps osiągnął standaryzacje w lipcu , to od kiedy nalezy podwyższyc odpłatność za dps???
Prosze o pomoc.:)
~Ja

Napisano: 27 sie 2009, 9:46

Według mnie można zmienić odpłatność po miesiącu od momentu osiągnięcia standardu. Czyli w tym przypadku od sierpnia
~dd

Napisano: 27 sie 2009, 11:33

Art. 152,ust 6 ustawy o pomocy społecznej \"Opłata za pobyt w domu pomocy społecznej prowadzonym na podstawie zezwolenia warunkowego po dniu 31 grudnia 2007 r. nie może ulec podwyższeniu, aż do miesiąca, w którym zostanie wydane zezwolenie na prowadzenie domu pomocy
społecznej.\"

Art. 60.
1. Pobyt w domu pomocy społecznej jest odpłatny do wysokości średniego miesięcznego kosztu utrzymania.
2. Średni miesięczny koszt utrzymania mieszkańca:
1) w domu pomocy społecznej o zasięgu gminnym – ustala wójt (burmistrz, prezydent miasta) i ogłasza w wojewódzkim dzienniku urzędowym, nie później niż do dnia 31 marca każdego roku;
2) w domu pomocy społecznej o zasięgu powiatowym – ustala starosta i ogłasza w wojewódzkim dzienniku urzędowym, nie później niż do dnia 31 marca każdego roku;
3) w regionalnym domu pomocy społecznej – ustala marszałek województwa i ogłasza w wojewódzkim dzienniku urzędowym, nie później niż do dnia 31 marca każdego roku.
3. Ogłoszenie, o którym mowa w ust. 2, stanowi podstawę do ustalenia odpłatności za pobyt w domu pomocy społecznej od następnego miesiąca przypadającego po miesiącu, w którym zostało opublikowane. Do tego czasu odpłatność za pobyt w domu pomocy społecznej ustala się na podstawie ogłoszenia z roku poprzedniego.

Reasumując, Starosta ogłosi w wojewódzkim dzienniku urzędowym nowy koszt utrzymania i będzie on obowiązywał od następnego miesiąca w którym był opublikowany.
~róbmy swoje

Napisano: 01 lis 2009, 0:04

Czy kontrola odnośnie standaryzaji zapowiada swój przyjazd?
~DOROTA

Napisano: 02 lis 2009, 14:16

oczywiśie. Pismem
~róża

Napisano: 04 lis 2009, 14:48

Dziękuję!
~DOROTA

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x