Witam,
mam pod sobą 4 osobową rodzinę (2 rodziców + 2 dzieci uczących się). Matka jest osobą bezrobotną zarejestrowaną w PUP, Ojciec posiada gospodarstwo rolne 10ha po za tym choruje na schizofrenię i jest pod stałą kontrolą lekarza. W marcu petent trafił do szpitala po kolejnym ataku, wyszedł z niego w kwietniu. Pod koniec maja rodzina złożyła dokumentację ubiegając się o rentę. Ojciec otrzyma w lipcu rentę z wyrównaniem aż od kwietnia (?). Rodzina do tej pory korzystała z pomocy naszego OPS. Jednak od kilku miesięcy gospodarstwo rolne nie przynosi dochodów i rodzina zwróciła się do mnie z pytaniem, czy jest możliwość aby nie liczyć dochodu z ziemi. Otrzymana renta wynosi 465zł miesięcznie (z tytułu całkowitej niezdolności do pracy). Skoro petent nie jest zdolny do pracy to chyba oczywiste jest, że nie może wykonywać pracy na gospodarstwie. Znam podopiecznych od dawna i wiem, że nie są oni typem rodziny, która byłaby skłonna oszukać dla własnej korzyści.
Dlatego też moje pytanie, czy jest możliwość nie wliczania dochodu za gospodarstwo? Czy można zrobić to na podstawie oświadczenia?