zasiłek stały orzeczenie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 14 lip 2016, 17:39

Jak ktoś ma orzeczenie do końca czerwca a na Komisje wniosek został złożony ( nie wiem czy w czerwcu czy dopiero w lipcu)to jak do końca lipca Pani nie wyrobi się z przyniesieniem orzeczenia to po wszczęciu postępowania wygaszam decyzję tak? Jeżeli mi przyniesie jednak w lipcu to pozostaje kontynuacja, a jeżeli dopiero w sierpniu nie będzie kontynuacji tak? i Pani musi w sierpniu przynieść wniosek o zasiłek stały i aktualne orzeczenie dobrze rozumiem ?????
lusesita5

Napisano: 14 lip 2016, 19:00

Jeżeli decyzja była wydana bezterminowo klient pisze oświadczenie w miesiącu kończącym orzeczenie - w Twoim przypadku czerwcu - że złożył wniosek o ustalenie stopnia i oczekuje na wezwanie na komisję lekarską a orzeczenie doniesie niezwłocznie po jego otrzymaniu. W czerwcu też piszemy do Klienta wszczęcie postępowania w sprawie dalszej wypłaty zasiłku po dniu 30 czerwca i wypisujemy o co chodzi. Już w kwietniu informujemy klienta, że kończy się ważność orzeczenia tak by miał czas na uzupełnienie dokumentacji i złożenie jej w zespole.
U nas można o ponowne orzeczenie składać wniosek końcem miesiąca jego ważności.
W tym przypadku jeżeli stopień niepełnosprawności, sytuacja materialna klienta pozwala nadal na wypłatę zas, stałego klient ma ciągłość a zasiłek zostaje wyrównany po otrzymaniu dokumentów, przeprowadzeniu wywiadu.
Gość

Napisano: 14 lip 2016, 21:09

Tylko Pani powiedziała że nie zdąży donieść mi orzeczenia gdyż nie ma jeszcze ustalonej komisji. Oczywiście zrobiłam wywiad aktualizacyjny i poinformowałam Pania ze kończy sie orzeczenie zostawiając wniosek już w maju jednakże Pani na Komisje złożyła go za poźno i to juz jej wina. Dlatego nie wiem co dalej,zrobiłam wszczęcie postępowania w lipcu o wygaśniecie zasiłku tak doradził mi prawnik, natomiast pozostaje kwestia tego ze jeżeli Pani doniesie mi orzeczenie dopiero w sierpniu czy jest kontynuacja? Czy juz teraz powinam wydac decyzje wygaszającą skoro wiem ze mi nie doniesie? a w sierpniu Pani powinna złożyc nowy wniosek z orzeczeniem i dopiero po tym otrzyma zasiłek stały bez wyrównania?
lusesita5

Napisano: 14 lip 2016, 22:12

Orzeczenie dostanie od dnia złożenia wniosku.
Może być brak ciągłości?
Gość

Napisano: 15 lip 2016, 11:10

U nas, jeśli orzeczenie wydane było do 06/16 i nie złożył wniosku w czerwcu o ponowne ustalenie niepełnosprawności to brak kontynuacji. Przy tym nie robimy postanowień o wznowieniu ani o wygaszeniu. Kończy się i już
kkkk

Napisano: 15 lip 2016, 11:16

kkkk - bo Wasza wydana decyzja jest chyba do ważności orzeczenia.
Nam kiedyś kazano dawać bezterminowe i dlatego mamy ten problem z pilnowaniem klienta i oczekiwaniem co zrobi by móc z naszej strony zachować terminy.
Gość

Napisano: 15 lip 2016, 22:50

Wlasnie bezterinowo a dla nas wiecej roboty...czyli gdy orzeczenie bylo do 30 czerwca i pani zlozy w tym miesiacu wniosek na komisje jest kontynuacja? Jezeli zlozy wniosek w lipcu nie ma kontynuacji? Gdy nie doniesie w lipcu orzeczenia wygasniecie bo brak uprawnien (bylo wszczecie i brak wyjasnien osoby). Teraz osoba powinna zlozyc nowy wniosek i nowe orzeczenie o zasilek staly dobrze rozumiem?
Olga4

Napisano: 16 lip 2016, 18:03

Powinna napisać dla ops oświadczenie, że złożyła.
Daty ważności orzeczeń ( poprzednie do 30.06.2016r. a nowe nie później jak od 01.07.2016r.) wskazywałyby na kontynuacje.
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x