Groźby i 8 miesięcy oczekiwania czy będą spełnione - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 05 kwie 2019, 9:31

Witam i proszę o pomoc.
8 miesięcy temu miałem sytuację gdzie pijany klient groził mi - oblaniem kwasem. Sytuacja została nagrana na video - dowód jest 100%. Zostało to zgłoszone i... po 8 miesiącach mam zawiadomienie z Sądu, że prokurator złożył wniosek o warunkowe umorzenie i podają termin posiedzenia (obecność nieobowiązkowa).
Jako pokrzywdzony nie chcę warunkowego umarzania ale domagam się ukarania sprawcy. Miałem zamiar napisać sprzeciw wobec wniosku o warunkowe umorzenie i podać swoje argumenty ale widzę, że takie prawo do sprzeciwu przysługuje chyba jedynie - sprawcy!
Co powinienem w tej chwili zrobić jako pokrzywdzony?
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 05 kwie 2019, 10:47

masz 7 dni na złożenie zażalenia. Prokurator na nowo rozpozna...
Jeżeli nic nie wskórasz, masz prawo samodzielnego wniesienia aktu oskarżenia w terminie 30 dni do sądu. To już przy pomocy adwokata.
Ab alio expectes, alteri quod feceris
malinkka
Referent
Od: 28 gru 2018, 10:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 05 kwie 2019, 13:07

Zaraz, zaraz... Jakie zażalenie? Jaki prywatny akt oskarżenia, jeśli prokurator podtrzyma swoje stanowisko? To jest w przypadku UMORZENIA POSTĘPOWANIA, a tutaj mamy do czynienia z WARUNKOWYM UMORZENIEM POSTĘPOWANIA KARNEGO, czyli rozwiązaniem określonym w kodeksie karnym (a nie w kodeksie postępowania karnego). Czyli "wina i społeczna szkodliwość czynu nie są znaczne, okoliczności jego popełnienia nie budzą wątpliwości, a postawa sprawcy niekaranego za przestępstwo umyślne, jego właściwości i warunki osobiste oraz dotychczasowy sposób życia uzasadniają przypuszczenie, że pomimo umorzenia postępowania będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni przestępstwa." Prokurator uznał więc, że delikwent popełnił przestępstwo, czyli jest winny, ale że do tej pory był w miarę "normalny" (jakkolwiek ma się to do rzeczywistości), nie zwraca się z aktem oskarżenia do sądu. Jeśli sąd to klepnie, delikwent pozostaje pod pewną kontrolą państwa, jak choćby okres próby, dozór kuratora, może też być zobowiązany do innych zachowań. Co ważne - jeśli w okresie próby (maksimum 3 lata) popełni przestępstwo lub "tylko" rażąco naruszy porządek prawny, wówczas nie będzie mieć już tak lekko i będzie traktowany zdecydowanie bardziej surowo. Czyli jeśli ma trochę oleju w głowie, "nie opłaca mu się" robić głupot. Pokrzywdzony może złożyć apelację od wyroku warunkowo umarzającego postępowanie karne, ale póki co jest na to za wcześnie, bo - jak rozumiem - wyroku dotąd nie było.
iks_ps
Stażysta
Od: 10 lip 2018, 18:39
Zajmuję się: PS

Napisano: 07 kwie 2019, 14:37

Dzięki iks_ps - trochę jeszcze zasięgnąłem tematu i tak to wygląda jak piszesz. Wyroku nie było ponieważ dopiero odbędzie się posiedzenie, na którym będzie rozpatrywany wniosek o warunkowe umorzenie. Ja natomiast mogę wnosić swoje uwagi na samym posiedzeniu lub przed dlatego wyślę do Sądu pismo i podam argumenty przeciw warunkowemu umorzeniu.
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x