nastolatka okalecza się................... - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 05 kwie 2019, 8:02

Dostałam pismo ze szkoły od wychowawcy dziewczynki ( 13 lat ), ze dziewczynka pocięła się, sytuacja w domu podejrzana - matka podobno pije z teściem. Rodzina to małżeństwo , teść i córka. Wychowawca wysłał sygnalizację do sadu, zarejestrował dziewczynkę do psychologa, termin dopiero na lipca, ponieważ nie uznano tego jako samobójstwo. Rodzina zupełnie mi nieznana, nigdy nie korzystali z pomocy.
Co mogę w tej sytuacji zrobić? Nie miałam nigdy takiego przypadku. Jak pomóc rodzinie?
Hipolita
Awatar użytkownika
Referent
Od: 11 sie 2017, 13:42
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 05 kwie 2019, 15:53

Trzeba wejść w rodzinę i zobaczyć , co się złego dzieje. Nie wystarczy dać dziecku psychologa, bo jego zachowanie wynika z sytuacji, jaka panuje w domu. Co jest przyczyną tego, że to wielkie napięcie, jakie ma z tego powodu, musi rozładowywać okaleczjąc się. porozmawiaj z matką, ojcem, wybadaj , jak funkcjonuje ta rodzina. jak matka pije , to skieruj sprawę do GKRPA. Można też wyszukać jej psychoterapeuty prywatnie- biorą na to dziecko 500+? Ale nic nie pomoże psychoterapia, jeśli przyczyną okaleczania jest trudna sytuacja w domu dziewczynki. Trzeba dążyć do jej zmiany a nie będzie się dziecko okaleczać.
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 06 kwie 2019, 9:25

To co możesz rozeznaj w tej rodzinie samodzielnie, jeśli trzeba to zobowiąż matkę i ojca do działań, może nawet kontrakt socjalny.
Przyznanie asystenta rodziny mogłoby w tym przypadku pomóc.
Szkoła - wygląda na to że podjęli już pewne czynności, trzeba być z nimi w kontakcie.
Psycholog też jest dobrym pomysłem - zapewne dla całej rodziny.
Może wyjdzie temat przemocy - Niebieska Karta.
Wniosek na komisję alkoholową - to wręcz obowiązkowo.
W razie konieczności pismo do Sądu o kuratora.
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33

Napisano: 07 kwie 2019, 12:11

Dzięki za podpowiedzi, rzeczywiście, asystent rodziny to dobry pomysł, zaproponuję rodzinie, miłej niedzieli :)
Hipolita
Awatar użytkownika
Referent
Od: 11 sie 2017, 13:42

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x