ile macie wniosków o zas. rodzinny od Ukrainek - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 07 kwie 2022, 13:30

podobno są wniosku w dwoch jezykach ma ktos link
zniesmaczona35
Podinspektor
Od: 23 maja 2017, 9:29
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 07 kwie 2022, 14:17

*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 07 kwie 2022, 14:52

@masterm napisali, że inna interpretacja przepisu jest niedopuszczalna.

@Violla nie uwzględniamy przy UKR dochodu Pana, który został na Ukrainie i jest nadal w zatrudnieniu.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 07 kwie 2022, 15:00

A u Was ktoś ma w ogóle jakiś dochód? bo u mnie nikt... pytam ale mówią, że nie mają nic, a facet walczy...
Młodypracownik
Starszy referent
Od: 22 mar 2017, 10:15
Zajmuję się: ŚR/FA/KDR/CP/Dodatki energetyczne

Napisano: 07 kwie 2022, 15:07

Młodypracownik pisze:A u Was ktoś ma w ogóle jakiś dochód? bo u mnie nikt... pytam ale mówią, że nie mają nic, a facet walczy...
a jesli Pan ma własną działalność gospodarcza to co w takiej sytuacji?
a inny jest strażakiem? to jak z dochodami
mały_gops
Referent
Od: 07 gru 2017, 13:26
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW

Napisano: 08 kwie 2022, 6:52

Tak mają dochody.
Młodypracownik pisze:
07 kwie 2022, 15:00
A u Was ktoś ma w ogóle jakiś dochód? bo u mnie nikt... pytam ale mówią, że nie mają nic, a facet walczy...
Violla
Starszy referent
Od: 17 gru 2015, 15:16
Zajmuję się:

Napisano: 08 kwie 2022, 7:18

Chciałbym wrzucić to pismo na forum ale Kierownik mówił, żebym lepiej tego nie robił, bo może to trafić gdzieś, gdzie nie powinno. Ogólnie Ministerstwo w piśmie porównało art.26 ust.2 specustawy do art.5 ust.7 ustawy o świadczeniach rodzinnych. Dalej stwierdzili to co jest w wyjaśnieniach i dodali, że inna wykładnia przepisu jest niedopuszczalna. To tak w skrócie. Decyzja należy do każdego.

Tak jak napisałem wcześniej, zgadzam się Mazurkiem ale finalnie podjęto decyzję aby stosować to co Ministerstwo wskazuje.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 08 kwie 2022, 8:09

Szarak pisze:Chciałbym wrzucić to pismo na forum ale Kierownik mówił, żebym lepiej tego nie robił, bo może to trafić gdzieś, gdzie nie powinno. Ogólnie Ministerstwo w piśmie porównało art.26 ust.2 specustawy do art.5 ust.7 ustawy o świadczeniach rodzinnych. Dalej stwierdzili to co jest w wyjaśnieniach i dodali, że inna wykładnia przepisu jest niedopuszczalna. To tak w skrócie. Decyzja należy do każdego.

Tak jak napisałem wcześniej, zgadzam się Mazurkiem ale finalnie podjęto decyzję aby stosować to co Ministerstwo wskazuje.
Szarak pisze:
08 kwie 2022, 7:18
Chciałbym wrzucić to pismo na forum ale Kierownik mówił, żebym lepiej tego nie robił, bo może to trafić gdzieś, gdzie nie powinno. Ogólnie Ministerstwo w piśmie porównało art.26 ust.2 specustawy do art.5 ust.7 ustawy o świadczeniach rodzinnych. Dalej stwierdzili to co jest w wyjaśnieniach i dodali, że inna wykładnia przepisu jest niedopuszczalna. To tak w skrócie. Decyzja należy do każdego.

u nich zawsze wszystko jest niedopuszczalne, szkoda, że ustawy tworzą na kolanach, a potem je zmieniają po 10 razy
ja mam 1 wniosek nasz obowiązujący, teraz pewnie bedę dawała te polsko-ukraińskie
ale Mazurkiewicz ma rację oprócz PESELa musi być podany drugi dokument tożsamości, a na wniosku jest, że jak PESEL to nie musi 2 dokumentu wpisywać
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 08 kwie 2022, 10:23

Ja miałam dwa, i już wydałam decyzję. Jedna zaczęła pracę od marca, z kwietnia ma mi przynieść zaś. o doch. i za pewne będzie uchylenie.

Jeśli chodzi o mężów, nie wpisywałam ich do składu rodziny i nie brałam pod uwagę ich dochodów. Oświadczenie wypisały, że został na Ukrainie.

Apropo dokumentów, brałam tylko ksero PESEL wnioskodawcy i dzieci, oczywiście rownież oświadczenie o dochodach z Ukrainy/ lub ich braku.
Ppudel12
Stażysta
Od: 29 mar 2022, 11:26
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, karta dużej rodziny

Napisano: 11 kwie 2022, 10:38

Szarak pisze:
08 kwie 2022, 7:18

to jeśli mamy postępować tak jak mowi art. 5 ust. 7 to należy osoby nie liczyć, ale dochody już tak
sami nie wiedzą co piszą, strzał w kolano!
mały_gops
Referent
Od: 07 gru 2017, 13:26
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x