Indywidualny Program Usamodzielnienia - prośba o pomoc - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 25 mar 2013, 13:11

Na podstawie Postanowienia o udzieleniu zabezpieczenia wychowanek trafił do rodziny zastępczej na około 1 miesiąc przed osiągnięciem pełnoletności. Został z nim spisany IPU ale nie są dochowane terminy spisania IPS i wskazania opiekuna usamodzielnienia zgodnie z ustawą o pieczy w związku z tym, że zgodnie z Postanowieniem o udzieleniu zabezpieczenia powierzono pełenienie funkcji rodziny zastępczej na 1 miesiąc przed jego 18.
W związku z tym, mam pytanie:

1) Czy ten wychowanek może nadal pozostać w rodzinie zastępczej po osiągnięciu pełnoletności (w rodzinie zastępczej został umieszczony na podstawie Postanowienia o udzieleniu zabezpieczenia)???

2) Czy w IPU powinny być sprecyzowane konkretne okresy ukończenia przez tego wychowanka kolejnej szkoły i kursów (nie wskazano rodzaju tych kursów ani okrsów ukończenia)?

3) Czy będzie mu się należała po usamodzielnieniu pomoc, skoro nie są dochowane terminy spisania IPU i wskazania opiekuna usamodz.?

Z góry dziekuję za pomoc.
~Gosia

Napisano: 25 mar 2013, 14:29

Czy ktoś miał podobny przypadek i może się wypowiedzieć w powyższej sprawie???
~Gosia

Napisano: 26 mar 2013, 0:31

Będzie mu się należało jeśli zostanie w RZ co najmniej 1 rok w rodzinie niezawodowej lub 3 lata w rodzinie spokrewnionej, jeśli opuści RZ wcześniej lub nie będzie realizował IPU, uścisk ręki na drogę i pa pa.
~Grzegorz

Napisano: 26 mar 2013, 10:33

Czy ktoś mógły się jeszcze wypowiedzieć w kwestii powyższych pytań, chodzi mi złaszcza co w sytuacji gdy nie dochowane są terminy spisania IPU i wskazania opiekuna?
~Gosia

Napisano: 26 mar 2013, 10:59

Myślę, że może pozostać w rodzinie zastepczej, a potem bedzie miał prawo przejśc na proces usamodzielnienia i ubiegać się o świadczenia. Co do wadliwego wypełnienia IPU ( mało szczegółowego), można dokonać uzupełnienia lub weryfikacji IPU przez niego i w obecnosci opiekuna - nikomu to nie zaszkodzi....
Myślę, że zawsze trzeba kierować sie dobrem klienta, a to że nie zostały dochowane terminy to jest na niekorzysć instytucji a nie problem klienta!
~Ewelina

Napisano: 26 mar 2013, 12:28

wszystko mu się należy
~MOPR

Napisano: 26 mar 2013, 23:49

Sorry ale nic mu się nie należy, jest tylko uprawnionym o ubieganie się o przyznanie świadczeń. Należy to się wypłata za wykonaną pracę! Czemu sami uczymy naszych klientów i to od młodego dzieciaka postawy roszczeniowej?! Jak będzie realizował założenia IPU, w tym kontynuował naukę, starał się o pracę, brał udział w projektach, uzyskiwał nowe kwalifikacje, współpracował z koordynatorem i pracownikiem PCPR, nie oszukiwał, kłamał itd - to jesteśmy zobowiązani do udzielenia mu pomocy. Bo warto i taka nasza rola wspierać młodych znajdujących się w trudnej sytuacji.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x