ocena rodziny zastepczej cd. - Stare tematy

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 26 mar 2013, 11:47

czy robicie oceny wszystkich rodzin zastępczych, czy tylko tych utworzonych od 2012r. po wejściu w życie ustawy?
~annak

Napisano: 26 mar 2013, 12:45

ja robię wszystkich , dodatkowo też od wszystkich rodzin żądam zaświadczenia lekarskiego o braku przeciwwskazań zdrowotnych do pełnienia rodziny zastępczej.
~~

Napisano: 26 mar 2013, 13:08

nadinterpretacja.
~\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Napisano: 26 mar 2013, 14:16

a gdzie jest napisane, że stare rodziny nie mają mieć ocen?
~~

Napisano: 26 mar 2013, 15:51

a gzie jest napisane że mają mieć ???

Napisano: 26 mar 2013, 16:32

nie wiem, ale miałam takie polecenie:)
~~

Napisano: 26 mar 2013, 16:37

my robimy u wszystkich rodzin, tym bardziej, że zgodnie z nową ustawą aby rozwiązać rodzinę musi być zrobiona jej ocena i to dwukrotnie...a jeśli robicie tylko dla nowych rodzin (tych z 2012r) to \"stare\" rodziny na jakiej podstawie prawnej rozwiązujecie?
~asia

Napisano: 26 mar 2013, 17:51

Nie rozwiązujemy ,szukamy nowych rodzin:)

Napisano: 26 mar 2013, 20:42

Rozwiązać możemy tylko zawodowe rodziny zastępcze i rodzinne domy dziecka - bo z osobami prowadzącymi mamy zawarte umowy. Pozostałe rodziny zastępcze może rozwiązać tylko sąd. Ale tak czy inaczej ocenom podlegają wszystkie rodziny zastępcze a plany pomocy dziecku powinny być sporządzane dla wszystkich dzieci umieszczonych w pieczy zastępczej. Dlaczego? Bo ustawa nie zawiera żadnego przepisu wyłączającego, a rodziny funkcjonujące przed dniem wejścia w życie ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej stały się od 1 stycznia 2012 r. odpowiednio rodzinami spokrewnionymi, niezawodowymi i zawodowymi oraz mogły przekształcić się w rodzinne domy dziecka w rozumieniu ustawy. W związku z tym wszystkie przepisy związane z rodzinami zastępczymi i rdd dotyczą wszystkich funkcjonujących form pieczy zastępczej.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2013, 11:48

zgadzam się z Kasią. to jak niby pracujecie z tymi starymi rodzinami?
~Dora

Strona 1 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x