Paulino jeśli chodzi o indywidualne programy to one nie dają możliwości pomocy w uzyskaniu mieszkania socjalnego jeśli nie spełniasz kryteriów przyznawania mieszkań socjalnych. Indywidualny program to wsparcie klienta, z którym spisuje się umowę i ustala możliwości poprawy sytuacji. Jeśli nie spełniasz kryteriów do mieszkania socjalnego to będziesz miała odmowę, ale idź do Urzędu i spytaj się jakie są wymogi, wiem tyle, że jeśli Ci przyjmą wniosek o mieszkanie socjalne/ jak wiesz, są kolejki/ to musisz sama osobiście co roku ponawiać dokumenty i się tam zgłaszać. Musisz mieć między innymi dochód/ u nas na osobę trzysta pięćdziesiąt złotych, meldunek ostatniego miejsca zameldowania w tej miejscowości, albo czasowy/ trwający/pięć lat w tej miejscowości. Bezdomni z innych miejscowości bez pięcioletniego meldunku w miejscowości przebywania nie mają szansy na mieszkanie socjalne. Tylko składać wniosek o mieszkanie w miejscowości ostatniego miejsca stałego zameldowania i ponaglać go co roku.
Droga Magdo przeczytalam cale forum i widze ze znasz sie na rzeczy. Znam przepisy lepiej niestety od urzednikow ktorzy je egzekwuja. mieszkam w jednym Warszawie cale zycie nie mam meldunku, i stale miejsce pobytu potwierdzone od 2003 roku. Wniosek juz mam przyjety sama to wywalczylam mimo ze od 8 lat jestem podopieczna OPS z powodu wystepujacej przemocy w rodzinie i zagrozenia bezdomnoscia. przez te osim lat zrobili tyle ze w koncu od jutrza bedziemy formalnie bezdomni (ja i 2 dzieci) ja nie chce pomocy finansowej ktora na sile mi oferuja za to mam problemy ze sprawami formalnymi. jestem ofiara przemocy od dziecka i slabo wypadam w konfrontacjach zwlaszcza z urzednikami bo jest we mnie sporo agresji i nie umiem byc taka ... ulegla, bo cale zycie musialam o siebie walczyc doslownie. Od 2 lat prosze pracownika socjalnego o ten program wychoidzenia z bezdomnosci bo moglby w znaczny sposob poprawic nasza sytuacje zwlaszcza pozycje na liscie oczekujacych na mieszkanie. Z kwestia przemocy tez w sumie sama musze sobie radzic bo mimo opieki psychologa (z OPS) i udzialu w grupie wsparcia nawet nie mam wystawionej niebieskiej karty. Policja mimo licznych interwencji i zgloszen osobiscie na komisariacie podpisanych imiennie zeznan nie wszczela nawet postepowania dopiero tu dowiedzialam sie ze OPS tez ma uprzwnienia do wystawienia niebieskiej karty nie zrobili tego. teraz juz uciekamy do osrodka kryzysowego namawiano mnie na to bardzo dlugo ale nawet to musialam jezdzis i zalatwiac sama. Mam wrazenie ze poprostu mnie tam posylaja zeby sie mnie pozbyc bo jestem klopotem dla nich. bo kase to mi moga dawac tylko ja jej nie chce ale pomoc realnie zeby wyjsc ztej sytuacji nikomu tu sie nie chce dlatego pytalam do kogo sie zglosic o ten program. napisalam dzis wniosek do dyrekcji ops o objecie mnie tym programem i zobaczymy co odpowiedza. jesli masz akies rady to bede bardzo wdzieczna za podpowiedz bo bardzo lubie moja pania socjalna i nie chce sie z nia klucic ale chyba bede musiuala ja zmusic do dzialania. z gory dziekuje za wszelkie informacje i rady .
co do trybu przyjmowwania, rozptrywania i weryfikowania wni9oskow o najem znam na pamiec przepisy warszawskie walczylam o wniosek 8 lat i juz jestesmy na liscie od stycznia.
chodzi bardziej o podstawe prawna kryteriow ktore zostaly wziete pod uwage. uwzglednili metraz ktorego nie mamm a nie wzieli pod uwage przemocy i zagrozenia bezdomnoscia , ciazy w ktorej wtedy bylam itd. a dochod mam zgodny z kryteriami dla matki z 2 dzieci.
czytając co napisałaś, ale nie znając całej sytuacji myślę, że w Ośrodku Interwencji Kryzysowej znajdziesz oparcie i pomoc, czego Ci życzę,widzę,że masz w sobie sporo zalet, ale jednak nie wyszłaś całkowicie z ofiary przemocy, potrzebujesz dużego wsparcia psychologa, który pomoże Ci wyjść z Twoich problemów emocjonalnych. Piszesz, że jest w tobie dużo agresji. Jest ona w dużym stopniu spowodowana nierozwiązanymi problemami. Jeśli jesteś wybuchowa i nie panujesz nad sytuacją w sytuacjach trudnych jak np. rozmowy z urzędnikiem to spróbuj porozmawiać o tym z psychologiem i o tych problemach, o których tu napisałaś.Pamiętaj: małymi kroczkami do przodu. Zaufaj ludziom, którzy chcą Ci pomóc .
taki wlasnie mam plan na poczatek poswiecic czas w osrodku na uprzadkowanie spraw emocjonalnych swoich i starszego syna .wiem juz ze jest tam terapeuta i mam zamiar szukac psychiatry w domu nie mialam warunkow na skuteczna terapie teraz to sie na szczescie zmieni. Dziekuje za slowa otuchy to wiele dla mnie znaczy bo nie mam nikogo bliskiego na kim moge sie wesprzec i czesto obarczam tym dzieci,bezwiednie ale jednak wiem ze bardzo to je obciaza i musze zadbac o ich komfort psychiczny.
Jeszcze raz dziekuje.
Droga Magdo czy mogłabyś przesłać mi twój wzór programu. Mam odpowiedz z mojego OPSu i podpiszą ale to co mi pokazala socjalna trochę jest dziwne, bo jedyne działania Ośrodka to MONITORUJĘ. Wiec ciekawa jestem jak to widzą inni [email protected]
Zgóry dziękuję i pozdrawiam
pracownik socjalny pisze program na podstawie problemów w danej rodzinie i zalecam współpracę ze swoim pracownikiem jesli chcesz poprawić swoją sytuację.