chorzy bezdomni w schronisku - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 26 cze 2011, 22:35

Doradźcie co w takich sytuacjach robicie, czy występują u Was takie problemy, jak rozwiązujecie jak poniżej u mnie jako pracownika socjalnego,schronisko utworzone i prowadzone przez organizację pozarządową

Kto zapuka do schroniska i powie,że jest bezdomnym przyjmują go bez uprzedzenia MOPS szczególnie po południu, gdzie już dyżury pełnią sami bezdomni. W trakcie mojej wizyty , rozmowy z bezdomnym dowiaduję się, że np. córka go przywiozła i zostawiła ponieważ mieszkał nielegalnie w magazynie sklepowym przez 10 lat/Emerytura 1200 zł. Następny przyjęty mieszka tydzień i schronisko zwraca się o pokrycie schronienia. Drugie: schronisko przyjmuje chorego po operacji trepanacji czaszki,nie powiadamiając OPS, gdy był ten człowiek w szpitalu, prosto ze szpitala po amputacji nogi, z ranami po pożarze gdzie jest cały w ranach. Przyjmują do schroniska ludzi starych wymagających usług opiekuńczych, rehabilitacji,opieki medycznej,całodobowej opieki, psychicznie chorych. Powiadamiają MOPS dopiero jak człowiek u nich jest i dajcie mu skierowanie, badajcie czy ma rodzinę, róbcie DPS. Wielu z nich moim zdaniem nie powinno znaleźć się w schronisku ze względu na stan zdrowia i braku specjalistycznych usług/ pielęgniarka środowiskowa tylko przychodzi i robi opatrunki. Dyrektor schroniska mówi, że nie mogą odmówić nikomu schronienia, ale na Boga schronisko nie ma zaplecza medycznego dla chorych.Tak to rozumiem: oby było więcej bezdomnych w schronisku. To dla mnie dylemat i co robić, jak rozwiązać ten problem
~MAGDA11

Napisano: 28 cze 2011, 19:57

Tu widać tylko niekompetencje Dyrektora schroniska, sam pełnie identyczną funkcje, ale przyjmuje zgodnie z deontologia zdrowego rozsadku tzn.
1. przyjecia sa wylacznie na podstawie skierowania z OPS
(tylko w sytuacji krytycznej sa od tej reguly odstepstwa)
2. jesli trafia do nas osoba, ktorej dochod przekracza kryterium dochodowe i wyraza zgode na pokrycie kosztow swojego pobytu, jest to dla nas informacja ze zalatwiamy sprawe pobytu miedzy soba i nie angażujemy w to OPS.
3. Osoby ktore trafiaja bezposrednio ze szpitala, sa przyjmowane z wypisem w ktorym lekarz prowadzacy dopisuje adnotacje. \"Osoba do funkcjonowania nie potrzebuje osob drugich\" byly juz sytuacje ze szpital \"pozbywał\" sie osob ktore juz na pierwszy rzut oka kwalifikowaly sie do DPSu lub ZOLu
~Marek

Napisano: 29 cze 2011, 17:53

Dziękuję. Są jeszcze problemy, że Schronisko podpisuje umowy z OPS -ami, że przyjmą każdego bezdomnego z ich miejscowości i OPS zobowiązuje się opłacać skierowania, zasiłki. Te OPS-y piszą zgodnie z ustawą do naszego OPS-u o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego, skompletowanie dokumentów ponieważ musza zawnioskować pomoc w formie skierowania lub pomocy w formie zasiłku okresowego lub celowego z przeznaczeniem w zależności od potrzeb . Te osoby są z innych regionów sobie siedzą i jak ja to mówię liczą ptaszki na drzewie, brak aktywnych form wyjścia z bezdomności. Do naszych projektów możemy zakwalifikować bezdomnych tylko z naszej miejscowości/ ostatnie stałe zameldowanie/. OPS-y nie upominają się o swojego bezdomnego. Płacą i problem z głowy, a my w tym wypadku tylko odbieramy pisma o sporządzenie wywiadu, skompletowanie dokumentów, na konto schroniska idą pieniądze, a bezdomni bez celu przyszłości ,, liczą ptaszki,, przez nieraz wiele lat.Spora jest grupa w wieku aktywności zawodowej. Z tą formą pomocy nie mogę się zgodzić dla przyjezdnych
~MAGDA11

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x