interpretacja art 92 ust.2 - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 25 sie 2015, 9:27

Jak w temacie proszę o interpretacje, od kiedy są naliczane odsetki od nienależnie pobranych świadczeń , u nas funkcjonują 3 decyzje za sprawą naszego "kochanego" prawnika: 1. uchylająca, 2. o ustaleniu wysokości nienależnie pobranych świadczeń, 3. o zwrocie nienależnie pobranych świadczeń. Od której decyzji mam naliczać odsetki??
ustawa o pieczy

Napisano: 25 sie 2015, 12:28

a w której decyzji określiłeś wysokość i termin zwrotu świadczenia ???
TOMASZ6

Napisano: 26 sie 2015, 8:35

termin zwrotu w ostatniej a wysokość w drugiej. Ja uważam że to nie ma ani rąk ani nóg ale nasz prawnik się upiera.
ustawa o pieczy

Napisano: 28 sie 2015, 7:48

Niestety, ale Twój prawnik ma rację. SKO z mojego miasta kiedyś wskazało, iż po uzyskaniu waloru ostateczności przez decyzję uchylającą można dopiero ustalić kwotę nienależnie pobranego świadczenia odrębną decyzją. Termin zwrotu należy też wskazać w odrębnej, jednakże w opinii SKO nie jest błędem robienie tego w jednej decyzji, pod warunkiem, że wskaże się, iż termin zwrotu liczy się dopiero od momentu uzyskania ostateczności przez tę decyzję ustalającą zwrot.
My wystawiamy dwie decyzje:
1) uchylająca
2) ustalająca wysokość zwrotu oraz zobowiązująca do dokonania tegoż.
opiniująca

Napisano: 31 sie 2015, 11:29

opiniująca a od której naliczasz odsetki?
ustawa o pieczy

Napisano: 01 wrz 2015, 7:30

Odsetki naliczam od pierwszego dnia miesiąca następującego po dniu wypłaty, a wskazuję je w drugiej decyzji wyliczone na dzień jej wystawienia, ale liczę je do dnia spłaty należności głównej.
opiniująca

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x