Jak byscie postąpili w takiej sytuacji z dłużnikiem?

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
KROPUNIA
Stażysta
Zajmuję się: FA od 29.06.2020r.
Kontakt:

Jak byscie postąpili w takiej sytuacji z dłużnikiem?

Post autor: KROPUNIA »

Od tego roku jest w FA tak, że jeśli wierzyciel przeprowadzi się do innej gminy to przekazujemy do niej decyzję do realizacji zgodnie z art. 19 § 4 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom usprawnionym do alimentów.
Co jednak zrobić w sytuacji, a taką właśnie mam, gdy przyznałam świadczenie na nowy okres świadczeniowy a wierzycielka przychodzi i informuje, że się przeprowadziła.
I teraz kto w takiej sytuacji powinien poinformować dłużnika, który również jest z jeszcze innej jeszcze gminy, że zostało przyznane świadczenie, wysłać wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika, czy też wysłać przyłączenie do postępowania egzekucyjnego do Komornika?
Wierzycielka przed tą informacją zdążyła już odebrać decyzję tak jak i komornik.
Awatar użytkownika
Ewela77
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Jak byscie postąpili w takiej sytuacji z dłużnikiem?

Post autor: Ewela77 »

Myślę, że gmina, która otrzyma decyzję wraz z dokumentacja winna napisać informację do komornika, że rozpoczyna realizację decyzji i napisać o przyłączenie do egzekucji. Także tamta gmina powinna wysłać wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
ODPOWIEDZ