Jak liczyć umowy-limity

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
karolajna

Jak liczyć umowy-limity

Post autor: karolajna »

Witam! Mam taki problem z osobą, bo nie wiem jak liczyć te limity umów po wejściu tych nowych przepisów od 22 lutego 2016r.
Wiem, że umów na zastępstwo i na okres próbny nie liczy się do limitów. Mam taki przypadek:
Osoba pracowała w okresie: 01.08.2012-31.08-2012 czas określony
04.02.2015-30.04.2015 okres próbny -nie liczy się!
Teraz ma umowę i pracuje: 01.05.2015-31.12.2017 czas określony
Jak liczyć te limity od kiedy i w ogóle proszę o wyjaśnienie, bo naczytałam się różnych artykułów i przepisów, że już zgłupiałam dosłownie.Czy tę pierwszą w 2012r umowę liczę do limitów czy nie?
Tą umowę od 01.05.2015 liczę jako pierwszą czy właśnie już jako drugą umowę?
Gdyby policzyć tę pierwszą umowe w 2012 roku - 1 miesiąc i tą trwającą to daje już 33 miesiące, ale na m-ce liczyć trzeba od 22 lutego? Jak to w końcu jest???
a4b4c4

Re: jak liczyć umowy-limity

Post autor: a4b4c4 »

Stanowisko MRPiPS dotyczące sposobu liczenia czasu trwania umowy

Ważne! Zdaniem MRPiPS oznacza to, że jeżeli umowa o pracę na czas określony została zawarta od 22 lutego 2016 r. albo trwa już w tym dniu, to nieprzerwany 33-miesięczny dopuszczalny okres zatrudnienia na podstawie takiej umowy liczony od tego dnia mija 21 listopada 2018 r. Natomiast jeżeli z pracownikiem zawarto kilka umów na czas określony i występują między nimi przerwy, to dla ustalenia kiedy miną dopuszczalne 33 miesiące zatrudnienia pracownika należy sumować pełne kolejne nieprzerwane miesiące zatrudnienia pracownika na podstawie takich umów, przyjmując, że okres miesiąca upływa w dniu poprzedzającym dzień, który datą odpowiada początkowemu dniowi okresu, a gdyby takiego dnia w ostatnim miesiącu nie było – w ostatnim dniu tego miesiąca (np. miesiąc liczony od 17 kwietnia upływa 16 maja, a miesiąc liczony od 31 stycznia upływa 29 lutego). Należy także zsumować dni „wystające” poza pełne miesiące, przyjmując 30 dni za jeden miesiąc.

Przepisy regulują również skutki przekroczenia wskazanego 33-miesięcznego okresu trwania umów terminowych oraz przekroczenia dopuszczalnej liczby tych umów. Jeżeli okres zatrudnienia na podstawie umowy o pracę lub umów o pracę na czas określony przekraczać będzie 33 miesiące lub liczba takich umów przekroczy trzy, to od następnego dnia po upływie 33-miesięcznego okresu zatrudnienia lub od dnia zawarcia czwartej umowy o pracę na czas określony pracownik będzie traktowany jak zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. Przy czym uzgodnienie między stronami w trakcie trwania umowy o pracę na czas określony dłuższego okresu wykonywania pracy na podstawie tej umowy uważane będzie za zawarcie, od dnia następującego po dniu, w którym miało nastąpić jej rozwiązanie, nowej umowy o pracę na czas określony.

Jak podkreśla MRPiPS (stanowisko z 16 lutego 2016 r. UiPP Nr 5 (407) z 1 marca 2016 r.), jeżeli strony zawarły umowę o pracę na czas określony np. na okres od 1 stycznia 2016 r. do 31 grudnia 2020 r., to do takiej umowy ma zastosowanie przepis art. 251 § 3 kp i od dnia następującego po upływie okresu 33 miesięcy liczonego począwszy od 22 lutego br. (o ile umowa ta nie zostanie wcześniej rozwiązana) uważa się, iż pracownik jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. Jeżeli jednak w trakcie trwania umowy zawartej na okres od 1 stycznia br. do 31 grudnia 2020 r. pracownik podlega szczególnej ochronie przed wypowiedzeniem lub rozwiązaniem umowy o pracę w okresie od dnia wejścia w życie ww. ustawy (tj. od 22 lutego br.) do upływu okresu 33 miesięcy od dnia jej wejścia w życie, to umowa ta rozwiązuje się z upływem okresu, na jaki została zawarta.
ODPOWIEDZ