Proszę o opinie
Zawarliśmy umowę zlecenie od 01.10.16 i zleceniodawca w oświadczeniu zaznaczył że ma już zawartą umowę zlecenie z innym zleceniodawcą. W naszej jednostce chce dobrowolnie podlegać składce E, R, CH oraz Wypadkowa ? Czy zgłaszamy osobę na druku ZUS ZUA w pozycji " dane o obowiązkowych ubezpieczeniach" ? czy w "danych o dobrowolnych ubezpieczeniach" Czy musimy w tym przypadku znać przchód z jego pierwszej umowy czy też NIE i naliczam wtedy od kwoty zlecenia składki E,R,CH tak jak chce- nie badając czy może opłacać tylko zdrowotną z naszej umowy
Umowa zlecenie a zbieg tytułu
Re: umowa zlecenie a zbieg tytułu
Zleceniobiorca musi w oświadczeniu podać kwoty z tamtych umów, bo jeśli nie osiąga brutto najniższego wynagrodzenia to musisz go zgłosić do obowiązkowych ubezp.na ZUA
No właśnie chodzi mi o to "musi". Nasz zleceniobiorca twierdzi że chce podlegać wszystkim składkom. Nie podał jaki ma przychód z innej umowy ale zaznaczył w oświadczeniu że ma inną umowę- bo dobrowolnie chce płacic wszystkie żeby nie było problemu z ZUS-em. Czy tak można ? a w dokumencie ZUA jak chcę zazaczyć dobrowolne składki to mi PŁATNIK nie przyjmuje tylko przyjmuje w obowiązkowych. Czy mam traktować naszą umowę jako piersza (z naszej umowy wynika kwotowy przychód wyższy niż 1850 zł
musi podać (tak mówili na szkoleniu które prowadził ZUS), bo jest różnica obowiązkowe a dobrowolne. To nie jego widzimisie tylko ustawa o ubezp.tak wymaga.
Jeśli nie ma najniższej z tamtej umowy to u Ciebie musi być ubezp.obowiązkowe
Jeśli nie ma najniższej z tamtej umowy to u Ciebie musi być ubezp.obowiązkowe
"musi" to on określić się w oświadczeniu czy osiąga minimalną krajową i tyle, nie musi pisać ile zarabia, stwierdzenie faktu że osiąga z umów wynagrodzenie równe/wyższe od minimalnej już nam wszystko wyjaśnia
Oprócz Umowa zlecenie a zbieg tytułu - Kadry przeczytaj również:
Dodatek funcyjny dla pracownika socjalnego a dodatek 250zł
Czy dobrze liczę godziny nadliczbowe
Podstawa do urlopu 2óch dni - opieka nad dzieckiem
Jak liczyć umowy-limity
Praca w gospodarstwie rolnymi równocześnie umowa zlecenie
opieka nad zdrowym dzieckiem-godzinowo
Czy może być umowa zlecenia dla głównej księgowej?
jak liczyc wynagrodzenie
Prawo do -13-
urlop dla pracownika socjalnego w PCPR
Urlop dodatkowy dla pracownika soc.
ekwiwalent za odzież
Asystent rodziny - listy płac - podatek od delegacji
czy trzeb ogłosić konkurs?
Wzór umowy na zastępstwo
czas pracy osoby niepełnosprawnej