Jak poprawnie wprowadzać wpłaty dłużników do systemu?

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
KROPUNIA
Stażysta
Zajmuję się: FA od 29.06.2020r.
Kontakt:

Jak poprawnie wprowadzać wpłaty dłużników do systemu?

Post autor: KROPUNIA »

Witam. Pracuję na NEMEZISIE, innych programów nie znam, ale na tym co pracuję spotkałam się z dwiema praktykami na temat wprowadzania wpłat dłużników.
Pierwsza z nich to taka, że wprowadza się wpłatę zaczynając od najstarszego rozpoczęcia postępowania i tam najpierw spłaca się odsetki a następnie reszta jeśli coś zostało idzie na budżet państwa i gminę wierzyciela.Wszydyko na jem samym postępowaniu.
Druga to taka, że zaczynając od najstarszego postępowania najpierw spłaca się odsetki i jeśli coś zostanie z danej wpłaty przechodzi się na kolejne postępowania spłacając same odsetki. Jeśli odsetki zostały spłacone na wszystkich postępowaniach i zostało jeszcze coś z wpłaty wówczas wraca się do najstarszego postępowania i resztę wpłaca się na budżet państwa i gminę wierzyciela.
Wiadomo, że kolejność spłat reguluje kodeks postępowania cywilnego czyli koszty egzekucyjne, odsetki a na końcu spłaca się to gdzie jest najwięcej. Więc jak to się ma do kilku postępowań w naszym przypadku?
Która praktyka jest bardziej zasadana? Jak to właściwie powinno być?
Proszę o Wasze opinie na ten temat.
KROPUNIA
Stażysta
Zajmuję się: FA od 29.06.2020r.
Kontakt:

Re: Jak poprawnie wprowadzać wpłaty dłużników do systemu?

Post autor: KROPUNIA »

Podpowie ktoś coś?
marta20
Praktykant
Zajmuję się: PS FA KRD PC GKRPA
Kontakt:

Post autor: marta20 »

Ja to robię obecnie że
zaliczam wpłaty na najstarsze zadłużenie , spłacają mi się odsetki a później zaliczam na należność główna .
Po kolei spłacam każdy okres świadczeniowy bo próbowałam innej metody ale wychodzi straszny "bałagan" przy np. wpłatach o kwotach 15 zł raz na kwartał .
Problem jest taki że u nas czyli w FA dług ciągle rośnie bo dłużnicy mają to gdzieś żeby spłacać jakikolwiek zaległości a my robimy cuda. Prokuratory ścigania prawo jazdy i efekty znikome. Tylko że to nas jako OWD się rozlicza a nikt nie rozlicza Prokuratur że ciągle umarzają i odmawiają wszczętych postępowań .
Wikkaa
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: Wikkaa »

najpierw same odsetki (łącznie, ze wszystkich okresów swiadceniowych), dopiero potem możesz się brać za należnośc główna.
ODPOWIEDZ