Umorzenie długu z FA

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
gopsianka
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Umorzenie długu z FA

Post autor: gopsianka »

Dłużnik zwrócił się z wnioskiem o umorzenie długu z FA, motywując ciężką chorobę i długotrwałe bezrobocie. Jestem OWW. Nie ukrywam, że pierwszy raz skłaniam się do wydania decyzji o umorzeniu. Czy ktoś z Was już "to przerabiał" ?
gopsianka
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Umorzenie długu z FA

Czy ktoś z Was umarzał jakieś zadłużenie z FA?
Awatar użytkownika
Ewela77
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Ewela77 »

u nas było już kilka takich wniosków i nie umorzono długu żadnemu dłużnikowi. Jeżeli jesteś OWW to powinnaś zrobić rozeznanie sytuacji metrialno-bytowej dłużnika i powołując się na art. 30 ust. 2 wydać decyzję.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
gopsianka
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Dzięki za odpowiedź. Ja też już przerobiłam kilka wniosków o umorzenie, za każdym razem po przeanalizowaniu sytuacji dawałam odmowy, ale teraz chciałabym wydać decyzję o umorzeniu. Mało jest informacji na temat decyzji o umorzeniu, dlatego zadałam pytanie. Miałam nadzieję, że jednak może ktoś już umarzał. Wiem, że zasada jest taka, że się nie umarza, ale może ktoś się odważył?
ODPOWIEDZ