Renta-uzysk a praca? utrata?

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Katarzynka88
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Renta-uzysk a praca? utrata?

Post autor: Katarzynka88 »

Proszę pomóżcie. Im dłużej nad tym myślę to mam coraz więcej wątpliwości, a chciałabym orzec na korzyść klienta.
1. Wierzycielka jest cały czas w stosunku pracy. Mamy dochód za 2019 rok. Teraz otrzymała decyzję z ZUS - uzyskała prawo do renty z tytułu całkowitej niezdolności do pracy na 2 lata. Co robię?
- uzyskuję, nie utracam dochodu za 2019 rok - wtedy jest przekroczenie dochodu
- uzyskuję rentę oraz utracam dochód za 2019 rok- wtedy nie ma przekroczenia dochodu.
2. członek rodziny podejmuje prace- 4 listopada do 30 listopada. w grudniu nie pracuje, ale wraca do tego samego pracodawcy w styczniu- dokładnie 4 stycznia. Jak liczycie dochód w takiej sytuacji? pierwszym miesiącem po uzyskaniu zatrudnienia jest grudzień 2020, ale nie pracował w grudniu. Nie minęły 3 miesiące od ostatniego zatrudnienia. Biorę dochód za luty 2021? czy może w ogóle nie ma uzysku?
Kleopatra80
Referent
Zajmuję się: FA

Re: Renta-uzysk a praca? utrata?

Post autor: Kleopatra80 »

2. uzysk za luty

1.czyli nie rozwiązuje stosunku pracy? będzie dalej zatrudniona?
i brała rentę?
Katarzynka88
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Katarzynka88 »

Kleopatra80 pisze:2. uzysk za luty

1.czyli nie rozwiązuje stosunku pracy? będzie dalej zatrudniona?
i brała rentę?
dokładnie tak. Stosunek pracy nie został rozwiązany. Wiem, że tak można. Po czasie na który przysługuje jej renta, odbędzie się komisja i albo wróci do pracy albo dalej będzie na rencie. Ale czy ja je ten dochód powinnam utracić? czy wołać jeszcze jakieś dokumenty bądź przyjąć oświadczenie, że nie otrzymuje wynagrodzenia ze stosunku pracy?
Kleopatra80
Referent
Zajmuję się: FA

Post autor: Kleopatra80 »

utracić to nie można skoro dalej jest zatrudniona czyli jest na jej niekorzyść niestety

ale z odwołania to... inna historia :)
ODPOWIEDZ