zmiana organu właściwego wierzyciela

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
ONA_mops
Stażysta
Zajmuję się: FA/KDR/CzP
Kontakt:

zmiana organu właściwego wierzyciela

Post autor: ONA_mops »

Wierzycielka zmienia adres zamieszkania. Jak powinno się postąpić?

1. Uchylamy i przekazujemy na prośbę wierzycielki dokumentację do nowego OWW podając informację za jaki miesiąc była ostatnia wypłata świadczeń?
lub
2. Uchylamy i nie przekazujemy. Wierzycielka musi sama złożyć wniosek w nowym OWW?

Czy po otrzymaniu takiej dokumentacji z innej gminy musi być "świeże" zaświadczenie od komornika sądowego o bezskuteczności egzekucji, jeżeli uchylenie Fa miało związek tylko ze zmianą miejsca zamieszkania wierzyciela?

Doradźcie proszę :-(
Awatar użytkownika
Ewela77
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: zmiana organu właściwego wierzyciela

Post autor: Ewela77 »

mam taka wypracowaną praktykę z osobami, które przeprowadzają się do innej gminy:
- uchylam decyzję o przyznaniu świadczenia i wysyłam kserokopię decyzji uchylającej do tego nowego ośrodka oraz zaświadczenie o bezskutecznej egzekucji a także zaświadczenie ile komornik wyegzekwował w danym roku alimentów. informuje wierzycielkę, że powinna się zgłosić w nowym ośrodku i złożyć tam dokumenty na świadczenia.
Jeżeli do nas przychodzi nowa wierzycielka, która pobierała z innego ośrodka świadczenia to ja i tak występuje po nowe zaświadczenie do komornika potwierdzające bezskuteczna egzekucję i biorę nowy wniosek od wierzycielki łącznie z dokumentami.
Ale są też ośrodki, które nie uchylają świadczeń rodzinnych i fa tylko przekazują dokumenty do realizacji innemu ośrodkowi, ja stoję na stanowisku, że decyzję wydane przez dany ośrodek wiążą ten organ, który je wydał więc uchylam swoje decyzje :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
ONA_mops
Stażysta
Zajmuję się: FA/KDR/CzP
Kontakt:

Re: zmiana organu właściwego wierzyciela

Post autor: ONA_mops »

Dziękuję bardzo za odpowiedź! :D
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ