wesoła wdówka - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 06 lis 2014, 9:48

Pewna wdowa złożyła wniosek na zasiłek rodzinny w październiku 2013r. Nie wnioskowała jednak o dodatek z tytułu samotnego wychowywania. Kilkakrotnie dzwoniłam do niej żeby przyszła uzupełnić wniosek lecz niestety nie odbierała telefonu. W związku z tym przyznaliśmy jej zasiłek rodzinny bez samotnego wychowywania. Decyzję wysłaliśmy pocztą i korespondencja wróciła. Wysłaliśmy również wezwanie. Po dwóch miesiącach wdowa przyszła. Podczas składania wniosku na nowy okres zasiłkowy zorientowała się, że nie pobierała samotnego wychowywania i w tej chwili domaga się nadpłaty świadczenia. Co zrobić? Brakuje mi podstawy prawnej do nadpłaty. Czy macie jakiś pomysł?
Halcia

Napisano: 06 lis 2014, 9:52

miałam podobny przypadek. Zostałam zbluzgana przez panią, że to był mój obowiązek zauważyć że nie zaznaczyła samotnego.
olcia

Napisano: 06 lis 2014, 11:07

Bardzo proszę o pomoc, Pani jest upierdliwa
Halcia

Napisano: 06 lis 2014, 11:11

a co ma tu jej upierdliwość do rzeczy- nie wnioskowała nie przyznajesz i tyle
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Napisano: 06 lis 2014, 13:57

Halcia pisze:Czy macie jakiś pomysł?
Olej to. Jak zawnioskuje to odmówisz, a bez wniosku nic nie zrobisz. Krzyczeć sobie może, a za znieważenie urzędnika jest paragraf.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 06 lis 2014, 15:12

A czy mówiąc prawdę o urzędnikach jest sie w stanie ich obrazić?
Prawidłowo petent powinien uzyskać od was informacje, jakie swiadczenia mu przysługują i o jakie moze sie starac. Bo skąd on moze mieć taką wiedzę? Ja dopóki nie zetknęłam sie z tym forum nie miałam zielonego pojęcia, że istnieją jakies dodatki do zasiłku, samotne, dodatek do urlopu wychowawczego. A wy sie zachowujecie, jakbyscie tylko patrzyli, zeby petent nie zawnioskował o jakieś swiadczenie, bo wtedy bedzięcie miec mozliwość poczynienia oszczędnosci na nagrody i premie dla swoich bożyszczy na górze. No i w sumie sadzając za biurkiem nierozgarniętego tumana po znajomości jest wieksza pewność, ze idealnie wywiąże sie ze swego zadania w tej materii.
m&m

Napisano: 06 lis 2014, 15:45

Do m&m! Oszczędzanie na wypłatach świadczeń rodzinnych absolutnie się nie opłaca. Jest akurat odwrotnie im więcej wypłacimy tym lepiej! "Żyjemy" tylko z 3 % od wypłaconych kwot! A to naprawdę niewiele!!!
Nie myli się ten kto nie pracuje!
Fakt, że niektórzy uczestnicy forum mogliby bardziej dobierać słowa.
aaa
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 15 maja 2014, 13:31
Zajmuję się:

Napisano: 06 lis 2014, 15:49

Iks pisze:
Halcia pisze:Czy macie jakiś pomysł?
Olej to. Jak zawnioskuje to odmówisz, a bez wniosku nic nie zrobisz. Krzyczeć sobie może, a za znieważenie urzędnika jest paragraf.[/quote]

Jaki ? :)
Weronka

Napisano: 06 lis 2014, 16:15

m&m'sie z tego do widać osoba starała się skontaktować z petentem na ileś sposobów, więc bez taki ze nie chcemy dać bo dla nas więcej będzie.
Diabolina
Awatar użytkownika
Referent
Od: 03 lip 2014, 8:36
Zajmuję się:

Napisano: 06 lis 2014, 17:13

Weronka pisze:Jaki ? :)
226 KK ;) Znieważenie funkcjonariusza publicznego podczas pełnienia obowiązków służbowych
§ 1. Kto znieważa funkcjonariusza publicznego lub osobę do pomocy mu przybraną, podczas i w związku z pełnieniem obowiązków służbowych,podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
m&m pisze:Bo skąd on moze mieć taką wiedzę?
Dostęp do aktów prawnych i orzecznictwa sądów jest w tym kraju powszechny i bezpłatny. To nie są tajne dokumenty - ignorantia iuris nocet. Jeśli osoba po zaciągnięciu informacji i po odebraniu wzoru wniosku (a w nim, w pouczeniu, również jest napisane co komu i kiedy przysługuje) nie zaznaczy świadczenia które potencjalnie jej się należy, to znaczy, że go nie chce. ;)

Ps. ja zaznaczam za nich, np. masowo rozpoczęcia roku dla rocznika 2010, ale to trzeba mieć stalowe nerwy, zimną krew i nie bać się konsekwencji.
m&m pisze:bo wtedy bedzięcie miec mozliwość poczynienia oszczędnosci na nagrody i premie
Oj, a Ty znowu swoje. Jest dokładnie odwrotnie - im więcej przyznamy, tym większe potencjalne nagrody i teoretyczne premie. Których nie ma :)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x