Przemek_P pisze:oczywiście koszty obsługi wniosku, widzę że w raportach liczy w miesiącu w którym wprowadziłam wniosek i zamówiłam karty księgowa liczy dopiero koszt jak karty przychodzą z PWPW
To u mnie jest inaczej, koszt naliczany jest w momencie gdy ja
rozpatrzę wniosek i wtedy wszystko jest zgodnie ze sprawozdaniem - bez znaczenia kiedy te karty przyjdą.
Troszkę utrudniacie sobie życie, ale ok - kto co lubi. Zastanowiłbym się nad takimi sytuacjami:
- Co zrobicie w grudniu gdy rozpatrzysz wszystkie wnioski, ale nie wszystkie karty wam zdążą przyjść w grudniu. Wtedy będziecie pisać w wyjaśnieniach do sprawozdania, że koszty naliczone przez system są błędne? Tzn. napiszesz, że według was powinno liczyć według daty wydania kart czy jak?
- Jeśli liczycie datę wydania karty, a ktoś zamawiał kartę elektroniczną i tradycyjną to wiadomo, elektroniczna jest "wydawana" od razu po zamówieniu karty, a tradycyjna dopiero po odbiorze przesyłki i kliknięciu Wydaj Karty. Którą datę będziecie brali pod uwagę - datę wydania elektronicznej czy tradycyjnej?
- Chyba zdecydowanie trudniej jest sprawdzić koszty czy są zgodne z systemem po dacie wydania kart niż dacie rozpatrzenia wniosku, ponieważ tak są stworzone te raporty. Chyba, że prowadzisz własny rejestr, ale też możesz czasami zapomnieć kogoś wpisać, a tak to bez problemu możesz porównać swój rejestr z raportem.
Rozumiem te podejście, że tu chodzi, że obsługa kończy się, gdy wydasz karty. Ale jeszcze jedna ważna sytuacja nad którą bym się zastanowił to: rozpatrzyłeś wniosek - przyszły ci karty do wydania, osoba tych kart nie odbiera, informujesz osobę - nie przychodzi. Co wtedy zrobisz? Nie policzysz tych kosztów nigdy? Czy wydasz karty mimo, że ta osoba ich fizycznie nie odebrała - bez sensu.
Ehh...
Ciekawe czy inne świadczenia za które przysługują koszty obsługi też są liczone po ich zakończeniu? Tzn. wtedy gdy wszystkie osoby odbiorą wszystkie pieniądze?

Miałem tu na myśli "Dobry Start".