jak to jest z kosztami obsługi w KDR? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 30 maja 2019, 14:06

czy ktoś może mi powiedzieć jak rozlicza się te koszty obsługi w KDR, np zamówiłam karty w styczniu dostałam je w lutym w którym miesiącu liczyć koszt?
Przemek_P
Stażysta
Od: 21 lip 2016, 8:29
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2019, 14:22

Jeżeli pytasz o tabelę 1 w sprawozdaniu S01 to w większości przypadków pod uwagę brana jest data rozpatrzenia wniosku. Nie ma znaczenia kiedy wniosek został wprowadzony, a karty wydane.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03
Zajmuję się: KDR

Napisano: 31 maja 2019, 8:29

co to znaczy data rozpatrzenia wniosku?u mnie data wprowadzenia wniosku i rozpatrzenia(czyli złożenie zamówienia na karty) to ta sama data
Przemek_P
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 31 maja 2019, 9:01

Jeżeli wniosek został wprowadzony, rozpatrzony i karty zamówione tego samego dnia to oczywiście daty te będą te same. Jeżeli chciałbyś sprawdzić dokładną datę samego rozpatrzenia to należy wejść w obsługę sprawy w zakładkę "decyzje" i tam przy każdej pozycji wniosku po prawej powinien być status rozpatrzenia i data.
SOFTIQ
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 31 maja 2019, 10:16

nie bardzo rozumiem o co ci chodzi, ja wprowadzam wniosek i zamawiam kartę np 20.04. otrzymuję karty z PWPW 10.05.w jakim miesiącu liczyć koszt wydania karty w kwietniu czy w maju
Przemek_P
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 31 maja 2019, 10:51

Nie ma czegoś takiego jak "koszty wydania karty", są tylko koszty obsługi wniosku. Powiedzmy, że wniosek wprowadziłeś w styczniu, karty przyznałeś w lutym, zamówiłeś w marcu, a wydałeś w kwietniu. Jedyne koszty (np. 13,40zł za nową rodzinę) naliczone zostaną za luty w sprawozdaniu S01. We wszystkich raportach i informacjach statystycznych karta może pojawić się w inny miesiącu (np. liczba kart wydanych w danym miesiącu to kwiecień), ale nie ma to wpływu na naliczone koszty.
SOFTIQ
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 31 maja 2019, 11:41

oczywiście koszty obsługi wniosku, widzę że w raportach liczy w miesiącu w którym wprowadziłam wniosek i zamówiłam karty księgowa liczy dopiero koszt jak karty przychodzą z PWPW
Przemek_P
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 03 cze 2019, 8:11

Przemek_P pisze:oczywiście koszty obsługi wniosku, widzę że w raportach liczy w miesiącu w którym wprowadziłam wniosek i zamówiłam karty księgowa liczy dopiero koszt jak karty przychodzą z PWPW
To u mnie jest inaczej, koszt naliczany jest w momencie gdy ja rozpatrzę wniosek i wtedy wszystko jest zgodnie ze sprawozdaniem - bez znaczenia kiedy te karty przyjdą.

Troszkę utrudniacie sobie życie, ale ok - kto co lubi. Zastanowiłbym się nad takimi sytuacjami:
- Co zrobicie w grudniu gdy rozpatrzysz wszystkie wnioski, ale nie wszystkie karty wam zdążą przyjść w grudniu. Wtedy będziecie pisać w wyjaśnieniach do sprawozdania, że koszty naliczone przez system są błędne? Tzn. napiszesz, że według was powinno liczyć według daty wydania kart czy jak?
- Jeśli liczycie datę wydania karty, a ktoś zamawiał kartę elektroniczną i tradycyjną to wiadomo, elektroniczna jest "wydawana" od razu po zamówieniu karty, a tradycyjna dopiero po odbiorze przesyłki i kliknięciu Wydaj Karty. Którą datę będziecie brali pod uwagę - datę wydania elektronicznej czy tradycyjnej?
- Chyba zdecydowanie trudniej jest sprawdzić koszty czy są zgodne z systemem po dacie wydania kart niż dacie rozpatrzenia wniosku, ponieważ tak są stworzone te raporty. Chyba, że prowadzisz własny rejestr, ale też możesz czasami zapomnieć kogoś wpisać, a tak to bez problemu możesz porównać swój rejestr z raportem.

Rozumiem te podejście, że tu chodzi, że obsługa kończy się, gdy wydasz karty. Ale jeszcze jedna ważna sytuacja nad którą bym się zastanowił to: rozpatrzyłeś wniosek - przyszły ci karty do wydania, osoba tych kart nie odbiera, informujesz osobę - nie przychodzi. Co wtedy zrobisz? Nie policzysz tych kosztów nigdy? Czy wydasz karty mimo, że ta osoba ich fizycznie nie odebrała - bez sensu.

Ehh...

Ciekawe czy inne świadczenia za które przysługują koszty obsługi też są liczone po ich zakończeniu? Tzn. wtedy gdy wszystkie osoby odbiorą wszystkie pieniądze? :lol: :twisted: Miałem tu na myśli "Dobry Start".
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 04 cze 2019, 9:27

Według wyjaśnień Ministerstwa, przekazanych dawno temu:
"Koszty realizacji zadań przez gminę są naliczane gdy wszystkie rodziny, które złożyły wniosek o przyznanie Karty Dużej Rodziny lub o wydanie duplikatu Karty Dużej Rodziny zostały wprowadzone do systemu informatycznego SI KDR, a wnioski posiadają status Rozpatrzone, tj. przyznano Kartę, odmówiono przyznania Karty lub nie rozpatrzono wniosku."
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 14 gru 2022, 12:24

co robicie w tym roku z kosztami na obsługę KDR bo dotację przyznali nam dużo mniejszą niż wylicza program. Rozliczacie tylko do wysokości przyznanej dotacji ?
mk1
Podinspektor
Od: 05 kwie 2017, 14:09
Zajmuję się: księgowa

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem