Jak to ugryść? Częściowe rozpatrzenie wniosku - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 20 paź 2017, 12:49

Babka złożyła wniosek na pierwsze i drugie dziecko. Pomijam fakt, że wcześniej biorąc świadczenie tylko na pierwsze dziecko nie doniosła nam kompletnie nic a okazało się że miała razem z mężem masę uzysków. Teraz w związku z tym nowym wnioskiem zrobiłam wezwanie do doniesienia dokumentów. Jest tego bardzo dużo, bo świadectwa pracy z kilku firm, pity bo część dochodu muszę utracić, część zostawić. Minął termin wyznaczony w wezwaniu. I teraz co dalej robić? Zrobić na pierwsze dziecko zawiadomienie o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia a na drugie przyznać świadczenie? Czy tak będzie poprawnie?
nowicjuszka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 14 cze 2016, 13:29
Zajmuję się: św

Napisano: 20 paź 2017, 13:17

też chyba będę musiała tak zrobic, bo mam taką sytuację, Mazurkiewicz na Szkoleniu mówił, że taka możliwość jest
anna553
Stażysta
Od: 04 kwie 2017, 9:41
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 20 paź 2017, 15:23

jeśli był jeden wniosek i w jednym wniosku na dwoje wnioskowali to całość bez rozpatrzenia nie przyznajesz na drugie wniosek jako całość traktujesz
adrianwarss
Stażysta
Od: 02 maja 2017, 12:37
Zajmuję się: niczym

Napisano: 20 paź 2017, 19:28

To nie tak, też jakiś czas temu popełniłam ten błąd i pozostawiłam bez rozpatrzenia cały wniosek w którym osoba wnioskowała na pierwsze i również na kolejne dziecko. Teraz wiem że nie ma podstaw do tego, na drugie trzeba przyznać, niezależnie od tego czy dostarczyli dokumenty czy nie.
amm
Referent
Od: 13 mar 2017, 20:26
Zajmuję się: PS SR

Napisano: 20 paź 2017, 19:48

ja też walę "wniosek bez rozpatrzenia" ale przyznajemy na drugie i kolejne, jeśli wezwanie dotyczyło tylko spraw związanych z dochodem.
nowy świerzak
Stażysta
Od: 10 paź 2017, 16:34
Zajmuję się: praktykant

Napisano: 20 paź 2017, 23:52

Osobiście się nie zgadzam z częściowym rozpatrzeniem wniosku oprócz sytuacji dot alimentów. Miałem przypadek,gdzie osoba wniskowała na dwójkę dzieci i wszyscy mieszkali poza granicami kraju. Odesłałem do ROPS a ROPS mi zwróciło wniosek bo nie było wypełnionego ich oświadczenia dot. analizy kto gdzie mieszka za granicą etc. Wezwalem kobietę aby te oświadczenie wypełniła. Oczywiście bez rezultatu.

No i mądre głowy - przyznalibyscie na drugie dziecko?
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23

Napisano: 21 paź 2017, 20:03

W takim przypadku jak u Ciebie pozostawiłabym cały wniosek bez rozpatrzenia, wszyscy mieszkają za granicą, więc i tak w Polsce nic by im nie przysługiwało, nawet na drugie dziecko. W sytuacji o której pisze nowicjuszka na drugie dziecko świadczenie przysługuje niezależnie od tego czy dostarczyła dokumenty dotyczące dochodów czy nie.
amm
Referent
Od: 13 mar 2017, 20:26
Zajmuję się: PS SR

Napisano: 23 paź 2017, 13:54

voodoo pisze:Osobiście się nie zgadzam z częściowym rozpatrzeniem wniosku oprócz sytuacji dot alimentów.
w przypadku alimentów przyznać na dzieci, które mają zasądzone alimenty, a na dziecko które nie ma zasądzonych wyznaczyć termin 3 m-ce do dostarczenia wyroku, tak?
tylko jak to ująć w decyzji? czy wspominać coś o dziecku, które w tej chwili nie ma alimentów? a jak doniesie wyrok, to zmiana tej pierwszej decyzji?
wniosek z sierpnia, muszę już wydać decyzję.
kontolanik
Stażysta
Od: 08 mar 2017, 14:45
Zajmuję się: ŚR/SW/FA

Napisano: 23 paź 2017, 14:13

no ok na drugie dziecko świadczenie przysługuje więc przyznać i tyle w temacie a co jeśli gdy miała uzyski świadczenie jej się nie należało bo dochód przekraczał to też trzeba jakoś zweryfikować, dochód po przeliczać
zuzka
Referent
Od: 10 mar 2017, 12:46

Napisano: 23 paź 2017, 14:35

a ja się będę upierać, że art 19 mówi pozostawić wniosek bez rozpatrzenia i nie ma tam nigdzie mowy, że część wniosku, może to i przeoczenie ustawodawcy, ale co mnie to obchodzi, niech zmienią ten art to będę pozostawiać w części. Na dzień dzisiejszy art 19 jest jednoznaczny.
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Od: 05 sty 2006, 13:07
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x