Jaka procedura w tym wypadku? Elmer może Ty pomożesz? - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 06 sie 2015, 11:29

POCAHONTAS pisze:tak piszemy dopiero od jakiegoś czasu. Przedtem adresatem decyzji była mamusia. Co według mnie nie zmienia faktu, że po osiagnieciu pełnoletnosci decyzji nie uchyla się, tylko zmienia się odbiorca na liscie wypłat.
Zmienia fakty i to o tyle, że ta decyzja od początku była/jest dotknięta wadą nieważności jako wydana osobie, nie będącej stroną postępowania. Taki tekst wyczytałem kiedyś w decyzji SKO ;)
Elmer pisze:W razie kontroli wolałbym mieć spokojniejszy sen.
Koncepcja słuszna choć mnie mimo wszystko nie przekonuje ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 06 sie 2015, 11:45

Tom. pisze: POCAHONTAS pisze:tak piszemy dopiero od jakiegoś czasu. Przedtem adresatem decyzji była mamusia. Co według mnie nie zmienia faktu, że po osiagnieciu pełnoletnosci decyzji nie uchyla się, tylko zmienia się odbiorca na liscie wypłat.

Zmienia fakty i to o tyle, że ta decyzja od początku była/jest dotknięta wadą nieważności jako wydana osobie, nie będącej stroną postępowania. Taki tekst wyczytałem kiedyś w decyzji SKO ;)
Kontrola przy FA ( podobny schemat) widziała to i zaleciała to poprawne stosowanie ( jaś kowalski przedstawiciel ustawowy mamusia Kowalska), jednakże o nieważnosci decyzji nic nie wspomniała. Teraz jesteśmy mądrzejsi;-)
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 07 sie 2015, 11:22

Elmer pisze:A teraz przeczytajmy pytanie:
"Babka 10 lat temu złożyła wniosek o ZP na syna (był wtedy pełnoletni ale wyraził na to zgodę). Teraz ten syn przyszedł i poprosił o uchylenie prawa do zp na matkę i sam na siebie złożył wniosek".

Nie ma więc mowy o przedstawicielu ustawowym. Jest jakieś (pewnie wątpliwej jakości) upoważnienie.
W takim wypadku wolałbym wyeliminować taką decyzję z obiegu - na prośbę strony. I wydać za chwilę prawidłową.
Prosta sprawa - przychodzi strona składa rezygnację. Szybciutko robię mu decyzję i on szybciutko odbiera.
Za dwa dni, w tym samym miesiącu składa nowy wniosek. Jego zabawki, jego prawa. Wydaję prawidłową decyzję.

Śpię spokojnie.

Pocahontas - mówimy o całkowicie innym przypadku. Gdy wydałem decyzję na matkę jako przedstawiciela ustawowego to jest to decyzja prawidłowa. Nie trzeba nic eliminować. Po prostu wraz z osiągnięciem pełnoletności przedstawicielstwo wygasło, decyzja z "automatu" przechodzi na dziecko. To nie jest ten przypadek, czytajcie pytanie.

Oda - w FA wniosek składa osoba uprawniona. Gdy jest nieletnia to w jej imieniu składa jej przedstawiciel ustawowy. Gdy jest pełnoletnia to wybacz, ale żądałbym upoważnienia co najmniej od notariusz by mamusia mogła złożyć wniosek o FA na pełnoletnią osobę. Ona nie ma prawa składać wniosku w jego imieniu.
Elmer pisze:obawiam się, że zwykła forma pisemna to może wystarczyć do fizycznego złożenia wniosku a nie do wydania de facto decyzji administracyjnej na tą osobę.
W razie kontroli wolałbym mieć spokojniejszy sen.
Przepraszam, czy Ty kpisz ze wszystkich pisząc takie bzdury? W swojej pracy też żądasz "upoważnienia co najmniej od notariusza"? Jeżeli uważasz, że "ona nie ma prawa składać wniosku w jego imieniu" i potrzebne jest upoważnienie od notariusza - to spytaj w sądzie, na jakiej podstawie rodzic występuje w sądzie w imieniu pełnoletniego dziecka o alimenty, a może prościej będzie spytać komornika na jakiej podstawie rodzic składa wniosek o egzekucję alimentów na rzecz pełnoletniego dziecka.
Poza tym - do złożenia wniosku to wystarczy "zwykła forma pisemna", ale do wydania decyzji na TEN wniosek - to już nie? Spotkałeś się z "dwoma" upoważnieniami do jednej sprawy?
ODA

Napisano: 07 sie 2015, 11:34

Ty nie do końca rozumiesz przepisy nie? Bez obrazy.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x